Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Σοκ στη Φινλανδία από ένοπλη επίθεση σε σχολείο με τουλάχιστον επτά νεκρούς

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες 18χρονου σε σχολείο της νότιας Φινλανδίας την Τετάρτη. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το λύκειο έως την ασφαλή απομάκρυνση όλων των μαθητών και ασθενοφόρα έσπευσαν για τη διακομιδή των τραυματιών.
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν συγκεχυμένες αρκετές ώρες μετά τη λήξη του επεισοδίου.
Επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί από πλευράς αστυνομίας, όμως ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που μετέβη στο σχολείο δήλωσε σε ανταποκριτή του Reuters πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον επτά, ενδεχομένως και περισσότεροι. Ένας εκ των τραυματιών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Ελσίνκι.
Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον δράστη και τα κίνητρά του. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ένα 18χρονο μαθητή στο σχολείο, όμως πληροφορίες μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο ίδιος.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV3 μετέδωσε πως ο δράστης είχε εκφράσει επανειλημμένα το θαυμασμό του για τον Χίτλερ και τον Στάλιν.
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε λύκειο της πόλης Τουουσούλα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι. Στο σχολείο φοιτούν περίπου 500 μαθητές. Το σχολείο περικυκλώθηκε από την τοπική αστυνομία και εστάλησαν άμεσα σημαντικές ενισχύσεις για την ασφαλή απομάκρυνση όλων των μαθητών.
Τα επεισόδια βίας είναι σπάνια στα σχολεία της Φινλανδίας. Το Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως από το 1999 έχουν καταγραφεί τέσσερις επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολεία, χωρίς όμως να υπάρξουν νεκροί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: