Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Επεκτείνεται σε όλο το Δημόσιο το απεργιακό κύμα στη Γαλλία

Οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους την Τρίτη με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς και κατέρχονται σε κινητοποιήσεις, ενώ η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα απεργιών.
Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, οι δάσκαλοι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αφήνουν τα πόστα τους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί για μειώσεις μισθών και περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν νέα πρόκληση για τον Σαρκοζί, που έχει εξαγγείλει αναδιάρθρωση της γαλλικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς βρίσκονται στην έβδομη ημέρα απεργίας διαμαρτυρόμενοι για περικοπές στις συντάξεις, αλλά και για μείωση στις θέσεις εργασίας, καθώς για κάθε δύο άτομα που βγαίνουν στη σύνταξη θα προσλαμβάνεται ένας νέος εργαζόμενος.
Οι φοιτητές, που έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα διαδηλώνουν για τις περικοπές κρατικών κονδυλίων και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από ιδιωτικές πηγές.
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των απεργών μειώνεται.
Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν δήλωσε ότι οι απεργίες κοστίζουν στη χώρα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Την Τετάρτη, πάντως, αναμένεται η νέα συνάντηση του συνδικάτου των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς με τη διοίκηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει μετριάσει τη δική της στάση, καθώς δεν ζητά πλέον την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους πριν αρχίσουν συζητήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: