Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Ιστορική επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα στο Βατικανό

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' υποδέχθηκε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα στην Αγία Έδρα για την πρώτη, ιστορικής σημασίας συνάντηση ανάμεσα σε Σαουδάραβα μονάρχη και επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι δύο πλευρές δεν διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς, αν και ο Αμπντάλα είχε συναντηθεί με τον τέως Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' όταν ήταν πρίγκιπας.
Στη συνάντηση στην Αγία Έδρα ο ποντίφικας επρόκειτο να θίξει το ζήτημα των αυστηρών περιορισμών στη μη μουσουλμανική πίστη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Περίπου ένα εκατομμύριο καθολικοί, πολλοί από αυτούς μετανάστες από τις Φιλιππίνες, ζητούν στο συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκονται οι ιερότερες τοποθεσίες του Ισλάμ.
Τους επιτρέπεται να ασκούν την θρησκευτική τους πίστη τους ιδιωτικά, κυρίως στα σπίτια τους, όμως η λατρεία και τα σύμβολα πίστης, όπως οι σταυροί, απαγορεύονται δημοσίως.
Πηγές του Βατικανού δήλωσαν πως την ατζέντα των συνομιλιών θα περιλάμβανε επίσης το Μεσανατολικό και ο διαθρησκευτικός διάλογος.
Το BBC σημειώνει ότι η επίσκεψη Αμπντάλα έρχεται σε μία περίοδο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Βατικανού και μουσουλμανικού κόσμου, ένα χρόνο και πλέον μετά την κρίση που προκλήθηκε από την παπική ομιλία που φάνηκε να συνδέει το Ισλάμ με τη βία.
Ο 84χρονος Σουδάραβας μονάρχης βρίσκεται στον τρίτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί το Λονδίνο και τη Γενεύη. Επόμενες στάσεις είναι η Γερμανία και η Τουρκία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: