Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων «γυναικών για τις γυναίκες» κατά της βίας στη Ρώμη


Τουλάχιστον 100.000 άτομα - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Ρώμης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του ΟΗΕ κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες.
Οι γυναίκες που διαδήλωσαν τόνιζαν στα συνθήματά τους ότι η βία των ανδρών κατά των γυναικών ξεκινά μέσα από την οικογένεια. Χαρακτηριστικά, σε πανό αναγραφόταν «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος, η αυτοάμυνα είναι η μόνη μας ασφάλεια».
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, έρευνες δείχνουν ότι «περισσότερες από 14 εκατομμύρια Ιταλίδες έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία στη διάρκεια της ζωής τους, τις περισσότερες φορές από τον σύντροφό τους ή από το οικογενειακό τους περιβάλλον» όπως και ότι «το 94% των βιαιοτήτων αυτών δεν έχουν καταγγελθεί».
Στην διαδήλωση συμμετείχαν η υπουργός Νεολαίας και Αθλημάτων Τζιοβάνα Μελάντρι και η υπουργός Υγείας Λίβια Τούρκο, οι οποίες αποδοκιμάστηκαν από ορισμένες διαδηλώτριες. Μεγαλύτερες αποδοκιμασίες «εισέπραξαν» δύο βουλευτίνες του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη διαδήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.
Σε επιστολή του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι προς την υπουργό Ισότητας Μπάρμπαρα Πολαστρίνι υπογράμμιζε το χαμηλό ποσοστό καταγγελίας των πράξεων βίας κατά των γυναικών και σημείωνε: «Δεν μπορούμε να μην αναρωτιόμαστε για τα αίτια αυτής της σιωπής».
Εισηγήθηκε ακόμη τη δημιουργία ενός δικτύου αρωγής των θυμάτων και τη βελτίωση της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σχολείο και στην οικογένεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: