Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Παγκόσμια Διάσκεψη Τουαλέτας ξεκίνησε στην Ινδία


Ειδικοί από 40 χώρες συναντώνται από την Τετάρτη για την έβδομη Παγκόσμια Διάσκεψη Τουαλέτας στο Νέο Δελχί, κατά την οποία θα συζητηθούν τεχνολογίες και προτάσεις για ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες συνδεδεμένες με σύστημα αποχέτευσης και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υπαίθρια αποχωρητήρια, τόνισαν ομιλητές στην τετραήμερη συνάντηση. Περίπου 1,8 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια.
Η διάσκεψη οργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, με έδρα τη Σιγκαπούρη, την ινδική μη κυβερνητική οργάνωση Sulabh International και την κυβέρνηση της Ινδίας.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν πολιτικοί, αρχιτέκτονες, ειδικοί σε θέματα υγιεινής και κατασκευαστές συστημάτων αποχέτευσης, με στόχο να μειώσουν στο μισό έως το 2015 τον αριθμό των ανθρώπων που δεν εξυπηρετούνται από σύστημα αποχέτευσης.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό περιλαμβάνεται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έθεσαν το 2000 τα Ηνωμένα Έθνη.
Στη χώρα που φιλοξενεί τη διάσκεψη, το πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών υγιεινής αφορά 700 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα ανακουφίζονται στους αγρούς, στα δάση, ακόμα και στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Σε περίπου 50.000 υπολογίζονται οι Ινδοί που αγνοούν τη σχετική απαγόρευση και έχουν ως επάγγελμα τον καθαρισμό κλειστών αποχωρητηρίων με τα χέρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: