Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Ο Μπους αποκαλεί το PKK εχθρό χωρίς να επιτρέπει στην Τουρκία στρατιωτική δράση

Εχθρό «των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και του ελεύθερου Ιράκ» αποκάλεσε το PKK ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν επίσημα στρατιωτικά μέτρα κατά της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ, αλλά ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα πληροφοριών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ και σε στενότερες επαφές των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο χωρών σχετικά με την αντιμετώπιση του PKK. «Κατέστησα πολύ σαφές ότι θέλουμε να εργαστούμε πολύ στενά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις μετά την συνάντηση.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο μίας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ το απέρριψε σαν υποθετικό επιμένοντας στην παροχή βοήθειας των ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η χώρα του έχει λάβει την εξουσιοδότηση (από την τουρκική Εθνοσυνέλευση)να εισβάλει στο Ιράκ, αν χρειαστεί, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε και αυτός την συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών ενώ αναφέρθηκε και στην στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση «της διεθνούς τρομοκρατίας στον κόσμο».
Ο Τζ.Ο.Μπους υπογράμμισε ακόμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με το Ιράκ ώστε να αποκόψουν την ροή χρηματοδότησης προς το PKK.
Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε συγκεκριμένη δράση εκ μέρους των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους του PKK καθώς πιέζονταν πολλαπλά: από την κοινή γνώμη της Τουρκίας που ζητά να αναληφθεί δράση και από την διεθνή κοινότητα που συστήνει αυτοσυγκράτηση.
Συμπερασματικά μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε επίσημη αναφορά σε στρατιωτική δράση κατά του ΡΚΚ και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνάντηση προέκυψε συνεργασία Τουρκίας και ΗΠΑ σε τρία επίπεδα:
- Την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την δράση των αυτονομιστών του PKK. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει και η υπουργός Εξωτερικών των Κοντολίζα Ράις κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε με την τουρκική ηγεσία λέγοντας ότι εφεξής «θα διπλασιαστούν» οι προσπάθειες πάταξης της δράσης του ΡΚΚ στη βάση ενός σχεδίου που θα συζητούνταν λεπτομερώς κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και Τούρκου πρωθυπουργού.
- Ενισχύθηκε επίσης ο τριμερής μηχανισμός κατά του PKK που συγκρότησαν Τουρκία, ΗΠΑ και το Ιράκ, ο πρωθυπουργός του οποίου Νούρι αλ Μαλίκι είχε υποσχεθεί στην τουρκική ηγεσία ότι θα παράσχει την συνεργασία του. Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάστηκε η δυνατότητα να συνεννοούνται απ'ευθείας οι δεύτεροι τη τάξει αξιωματικοί των τριών στρατών.
- Οι ΗΠΑ επανέλαβαν - αυτή τη φορά από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους - την παλαιότερη θέση τους ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Πληροφορίες πριν από την συνάντηση ανέφεραν ότι, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζ.Ο.Μπους θα ζητούσε εξαρχής από τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην αποστείλει τα στρατεύματά του στο βόρειο Ιράκ γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα αποσταθεροποιηθεί η μοναδική σχετικά σταθερή ζώνη στο Ιράκ.
Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με το Ιράκ περί τους 100.000 στρατιώτες που υποστηρίζονται από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Ήδη έχουν πραγματοποιήσει μικρής κλίμακας επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος του Ιράκ πλήττοντας με πυρά πυροβολικού κουρδικές θέσεις.
Στις μάχες με το PKK έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 40 Τούρκοι στρατιώτες αυξάνοντας την πίεση κοινής γνώμης μέσα στην χώρα για δραστική λύση. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή αφέθηκαν ελεύθεροι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες που είχαν απαχθεί από το PKK προ δύο εβδομάδων έπειτα από θανάσιμη ενέδρα που κόστισε τη ζωή 12 στρατιωτών.
Στο στόχαστρο οι Κούρδοι βουλευτές
Την ίδια ώρα στο «μάτι του κυκλώνα» φαίνεται ότι μπαίνουν στην Τουρκία οι τρεις βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας που μεσολάβησαν ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες που κρατούσε αιχμάλωτους το ΡΚΚ.
Το βίντεο και οι φωτογραφίες από την παράδοσή τους στους τρεις βουλευτές, σε αξιωματούχους του Ιράκ και της αυτόνομης κουρδική κυβέρνησης έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας αμηχανία στην Τουρκία, καθώς στις εικόνες που μεταδόθηκαν βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εμφανίζονται να συνδιαλέγονται με αντάρτες, τους οποίους η επίσημη Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες, μπροστά στο πορτραίτο του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Στις ίδιες εικόνες εμφανίζονται επίσης οι Τούρκοι στρατιώτες να αποχαιρετούν φιλικά τους ενόπλους του ΡΚΚ.
Ο αντιπρόεδρος της τουκρικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι δεν χαίρεται για την απελευθέρωση των στρατιωτών με αυτόν τον τρόπο, ενώ τα μέσα ενημέρωση καλλιεργούν εχθρικό για τους βουλευτές κλίμα με πλέον ενδεικτικό τον τίτλο της Hurriyet «πιάστηκαν επ' αυτοφώρω» και τη φωτογραφία των βουλευτών μαζί με τους αντάρτες. Τούρκοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σκηνοθετημένη» απελευθέρωση των στρατιωτών που εξέθεσε την Τουρκία.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, οι απελευθερωθέντες Τούρκοι στρατιώτες ανακρίνονται από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: