Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Πρωτοποριακό σύστημα «διάσπασης της προσοχής» στα αυτοκίνητα Saab

Μια νέα τεχνολογία για την ασφάλεια των οδηγών προωθεί η Saab με το νέο σύστημα διάσπασης της προσοχής που χρησιμοποιεί δύο κάμερες, οι οποίες ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών και των βλεφάρων.

Το προειδοποιητικό σύστημα διάσπασης της προσοχής του οδηγού της Saab είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση δύο από τις πιο κοινές αιτίες οδικών ατυχημάτων: την υπνηλία και τη διάσπαση της προσοχής στο τιμόνι.
Προειδοποεί τον οδηγό, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό γραπτών και ηχητικών μηνυμάτων ή δονήσεων στο μαξιλάρι του καθίσματος, αμέσως μόλις εντοπιστεί ο κίνδυνος υπνηλίας ή διάσπασης της προσοχής.
Χρησιμοποιεί δύο κάμερες σε μέγεθος μινιατούρας με υπο-κοκκινο φακό, μια εγκατεστημένη στη βάση της κολώνας Α του οδηγού και η άλλη στο κέντρο του κεντρικού ταμπλό, και οι δύο εστιασμένες στα μάτια του οδηγού. Η εικόνα από τις κάμερες αναλύεται από λογισμικό, το οποίο αναπτύσσει μια σειρά από προειδοποιητικά σήματα, όταν η κίνηση ματιού-βλεφάρου δείχνει την αρχή υπνηλίας, ή όταν ο οδηγός δεν κοιτάει ευθεία μπροστά στο δρόμο.
Ο κόκκινος φωτισμός χρησιμοποιείται για να διασφαλίσει καλές επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες φωτός ημέρας και νύκτας, ακόμα και αν ο οδηγός φοράει σκούρα γυαλιά.
Δοκιμές
Το υπό εξέλιξη όχημα Saab 9-3 Sport Hatch θα συμμετάσχει σε ένα 8μηνο πρόγραμμα δοκιμών υπό την επίβλεψη του Ινστιτούτου Ερευνών Εθνικών Μεταφορών.
Στο όχημα έχει τοποθετηθεί ασύρματο μόντεμ GPRS που θα κατεβάζει δεδομένα κάθε λεπτό σε ένα σέρβερ στο Πανεπιστήμιο Linkoping, όπου θα αναλύεται η απόδοση του συστήματος. Μια ομάδα εθελοντών θα οδηγούν καθένας το αυτοκίνητο επι ένα μήνα, με το προειδοποιητικό σύστημα διάσπασης της προσοχής του οδηγού απενεργοποιημένο για την πρώτη εβδομάδα για συγκριτικούς λόγους.
Η δοκιμή αυτή είναι μέρος μιας αναπτυξιακής και αξιολογικής διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει σε διάθεση του συστήματος σε μελλοντικά οχήματα Saab. Στην παραγωγή είναι πιθανό να χρειαστεί μόνο μια κάμερα, η οποία και θα είναι εντελώς κρυμμένη πίσω από το κεντρικό ταμπλό.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/11/2007_210982

Δεν υπάρχουν σχόλια: