Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Το πρώτο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ θα κάνει την Τετάρτη η Σερβία, λέει ο Όλι Ρεν

Η Σερβία θα κάνει το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράφοντας την Τετάρτη ένα προσχέδιο Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA), δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Όλι Ρεν. Μέχρι το τέλος του 2008 αναμένει ότι θα έχουν υπογραφεί αντίστοιχες συμφωνίες με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε την Τρίτη ευχαριστημένη με την συνεργασία της Σερβίας στις προσπάθειες για τη σύλληψη καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου.
Ο Όλι Ρεν ανήγγειλε ότι την Τετάρτη ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα δώσουν την προκαταρτική έγκριση για την SAA. Είπε επίσης ότι πήρε το πράσινο φως από την γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία «έκανε λόγο για βελτιώσεις».
«Υπάρχει πλέον η αναγκαία πολιτική βούληση για τη σύλληψη και μεταφορά των υπολοίπων φυγόδικων» στη Χάγη, πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως ότι η τελική υπογραφή της SAA θα εξαρτηθεί από το εάν το Βελιγράδι θα επιδείξει πνεύμα πλήρους συνεργασίας με το ICTY.Ο Όλι Ρεν είπε ακόμα ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του 2008 όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να υπογραφούν Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με όλες τις χώρες της περιοχής.
«Η περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να χτίσει μοντέρνες δημοκρατίες και να αναπτύξει περαιτέρω μια πολιτική κουλτούρα διαλόγου και ανεκτικότητας» προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: