Στην ανάγκη διαφύλαξης της ταυτότητας της ΕΕ -συγκεκαλυμμένη αναφορά στη διεύρυνση- και διασφάλισης των οικονομικών της συμφερόντων έδωσε έμφαση ο Νικολά Σαρκοζί στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Όμως, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε πως η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς σημείωσε πως ο Σαρκοζί εξέφρασε με «μεγάλη σαφήνεια» την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη τουρκική ένταξη.
«Είπε ότι θα ήταν υποκριτικό να υποσχεθούμε στους Τούρκους ότι μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι με αυτόν [σ.σ. τον Σαρκοζί] δεν θα το καταφέρουν, και ότι γι' αυτόν η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης.«Όταν όμως τον ρώτησα εάν θα έθετε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ατζέντα της ΕΕ στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ [το δεύτερο εξάμηνο του 2008], εκεί ήταν λίγο ασαφής» είπε ο Μάρτιν Σούλτς.
Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών τόνισε πως ο Νικολά Σαρκοζί «οφείλει να παραμείνει συνεπής [...] Εάν θέλει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, τότε πρέπει στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας να λάβει ξεκάθαρα μέτρα».
Στην ομιλία που εκφώνησε στη συνέχεια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής ένταξης. Περιορίστηκε σε μία συγκεκαλυμμένη αναφορά στη διεύρυνση, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διαφυλάξει την ταυτότητά της και να εργαστεί συνολικά για την οριθέτηση των μελλοντικών της συνόρων, μεταδίδει το Reuters.
Η ομιλία Σαρκοζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήλθε τη στιγμή που τα γαλλικά συνδικάτα ετοιμάζονται για μία ακόμη επίδειξη δύναμης κόντρα στην πρωθούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος για εργαζομένους του δημόσιου τομέα. «Θα ακολουθήσω αυτές τις μεταρρυθμίσεις ως το τέλος» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νικολά Σαρκοζί από το Στρασβούργο.
Από το Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξίσου την ανάγκη να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και προειδοποίησε κατά της ανεξέλεγκτης φιλελευθεροποίησης, που όπως είπε μπορεί να οδηγήσει την ήπειρο σε μειονεκτική θέση έναντι των εμπορικών της εταίρων.
Ο Σαρκοζί τόνισε πως ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει τον οικονομικό προστατευτισμό, θα πρέπει να προστατεύσει και τους πολίτες της για να μην πέσουν θύματα άδικου ανταγωνισμού. «Εάν άλλες χώρες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζουν τους εαυτούς τους κατά του ντάμπινγκ, γιατί όχι η Ευρώπη;» είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είνα ικανή να εξασφαλίσει η ίδια την άμυνά της: «Πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να είναι ανεξάρτητη, πώς θα μπορούσε να έχει πολιτική επιρροή στον κόσμο, πώς θα μπορούσε η Ευρώπη να είναι παράγοντας ειρήνης και ισορροπίας, εάν δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει την αυτοάμυνά της;».
Όπως δήλωσε και την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Σαρκοζί επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ, από το στρατιωτικό σκέλος του οποίου αποχώρησε η Γαλλία το 1966, υπό τον όρο να υπάρξει παράλληλα μία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος διεκδίκησε, επίσης, έμμεσα το δικαίωμα να συνεχίσει να ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις εντάσεις που προκαλεί κάτι τέτοιο με τον νομισματικό αυτό θεσμό, αλλά και με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.«Η Ευρώπη έχει επιλέξει τη δημοκρατία και σε μία δημοκρατία πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να συζητούνται τα πάντα: η νομισματική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική, η εμπορική πολιτική, η φορολογική πολιτική, οποιαδήποτε πολιτική» επισήμανε.
Τον Νικολά Σαρκοζί συνόδευσαν στο Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ο υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν Πιερ Ζουγιέ.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου