Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Η Καλιφόρνια μηνύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα καυσαέρια των αυτοκινήτων


H πολιτεία της Καλιφόρνια μηνύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία της να λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των καυσαερίων των αυτοκινήτων.
Προ διετίας, η Καλιφόρνια είχε περάσει νόμο με τον οποίο ζητούσε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα κατά 30% έως το 2016.
Εντούτοις, για την ενεργοποίηση του νόμου απαιτείται έγκριση από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), η οποία δεν ήρθε ποτέ.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική δικαιολογία ώστε η EPA να σταθεί εμπόδιο στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Η EPA, από την πλευρά της, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι σχεδιάζει να λάβει απόφαση για το νόμο της Καλιφόρνια τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Η 16σέλιδη μήνυση που υποβλήθηκε από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης προειδοποιεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Πέρυσι, ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ επέβαλε με ξεχωριστό νόμο την υποχρέωση μείωσης, σε πολιτειακό επίπεδο, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% έως το 2020.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: