Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Πιθανή μια παγκόσμια κρίση φυματίωσης

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κίνδυνο παγκόσμιας επιδημίας φυματίωσης αν τα πολυανθεκτικά στελέχη που εξαπλώνονται σε Αφρική και Ευρώπη δεν κατασταλούν. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει την εποχή πριν τα αντιβιοτικά, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Τα σενάρια αποκάλυψης δεν είναι πιθανά, θα μπορούσαν όμως να συμβούν. Δεν είναι αδύνατο» δήλωσε σε συνέδριο στο Κέιπ Τάουν ο Μάριο Ραβιλιόνε, διευθυντής του προγράμματος Stop TB (Σταματήστε τη φυματίωση) του ΠΟΥ.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 96% των κρουσμάτων φυματίωσης αντιμετωπίζονται με τα τέσσερα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην καθιερωμένη αγωγή, και το 4% είναι περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης [...] Το χειρότερο σενάριο θα ήταν αυτό το 4% να αυξηθεί στο 50, 60, 70 ή 80 τοις εκατό» εξήγησε.
Όπως αναφέρει από το Κέιπ Τάουν το Reuters, η ανησυχία των ειδικών οφείλεται κυρίως στα πολυανθεκτικά και εξαιρετικά πολυανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου της φυματίωσης (MDR-TB και XDR-TB αντίστοιχα), τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με σχεδόν κανένα φάρμακο.
Σύμφωνα με τον Ραβιλιόνε, σε ορισμένες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το ποσοστό των κρουσμάτων MDR φτάνει το 20%, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση θυμίζει την εποχή «πριν από την εμφάνιση των αντιβιοτικών» το 1943.
Τα περισσότερα περιστατικά MDR και XDR καταγράφονται πάντως στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική.
Όπως ανέφεραν άλλοι ειδικοί στο συνέδριο, την κατάσταση επιδεινώνει το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου από φυματίωση κατά 20%.
Την ώρα που διεξαγόταν το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κατά της Φυματίωσης και Ασθενειών του Πνεύμονα, εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί διαδήλωναν στο κέντρο του Κέιπ Τάουν απαιτώντας μέτρα κατά της παγκόσμιας απειλής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: