Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ευοίωνες οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο κατά της υπέρτασης

Το πρώτο πειραματικό εμβόλιο κατά της υψλής πίεσης του αίματος είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με ελαφρά έως μέτρια υπέρταση, δείχνουν τα αποτελέσματα μικρής μελέτης στις ΗΠΑ.
Αν και οι επόμενες δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, το εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε πέντε με δέκα χρόνια για να απαλλάηξει τους υπερτασικούς από τα καθημερινά χάπια, εκτιμά η παρασκευάστρια εταιρεία.
Το εμβόλιο της αμερικανικής Cytos Biotechnology AG μείωσε τη συστολική (μεγάλη) πίεση των εθελοντών κατά 5,6 χιλιοστά υδραργύρου, κατά μέσο όρο, και τη διαστολική πίεση (τη 'μικρή'΄πίεση του αίματος ανάμεσα σε δύο παλμούς της καρδιάς) κατά 2,8mm Hg.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, οι ερευνητές που δοκίμασαν το εμβόλιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Καντονίου της Βοντ στην Ελβετία διευκρίνισαν ότι εμβόλιο δεν θα χορηγείται εφάπαξ, αλλά κάθε τέσσερις μήνες.
Όπως αναφέρει το Reuters, το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 65 άνδρες και γυναίκες με υπέρταση στην αρχή του πειράματος, έναν μήνα αργότερα και ξανά δύο μήνες μετά.
Σοβαρές παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν, αν και ορισμένοι από τους ασθενείς παρουσίασαν πονοκεφάλους.
Το εμβόλιο αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που επιτίθενται στην αγγειοτενσίνη, μια ορμόνη του οργανισμού που προκαλεί συστολή των αγγείων και αυξάνει έτσι την πίεση.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν σήμερα από υπέρταση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις δυτικές χώρες, όπου αφορά έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων.
Η υπέρταση θεωρείται «σιωπηλός εχθρός», καθώς συνήθως δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και σε νεφρική ανεπάρκεια.
Η υψηλή πίεση συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα με απώλεια βάρους, συστηματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και περιορισμό του αλατιού στη διατροφή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: