Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Στόχος οι εμπορικές συμφωνίες στο επίσημο ταξίδι του Σαρκοζί στην Κίνα

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Πρώτος σταθμός του ήταν η Σιάν, η πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Κίνας. Η επίσκεψη επισκιάζεται από διμερείς διενέξεις για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά παρ' όλ' αυτά εκφράζονται, από το περιβάλλον του Σαρκοζί, ελπίδες ότι θα αποφέρει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών ύψους 20 δις δολαρίων ΗΠΑ.
Ο Σαρκοζί άρχισε την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία ως αρχηγός κράτους περιηγούμενος στο σημείο, όπου βρίσκεται ο περίφημος στρατός από ψημένο πηλό, οι 6.000 προσεκτικά διατηρημένες μορφές στρατιωτών που φρουρούν τη νεκρόπολη του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αρχαιολογικά και τουριστικά σημεία της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος περπάτησε ανάμεσα στις γραμμές των στρατιωτών από τερακότα, πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο για ζητήματα όπως το γούαν, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν υποτιμημένο ως νόμισμα, το τρομακτικό κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα και το ζήτημα του Ιράν.
Παρά την κριτική του Σαρκοζί στο Πεκίνο για την απροθυμία του να ανατιμήσει το κινεζικό νόμισμα και να στηρίξει τις δυτικές προτροπές για νέες κυρώσεις στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, το ταξίδι του στην Κίνα μοιάζει να αφορά περισσότερο την προώθηση μεγάλων συμφωνιών γαλλικών επιχειρήσεων.
Ανάμεσα σε αυτές, η αγορά δύο σύγχρονων πυρηνικών αντιδραστήρων EPR της εταιρίας Areva, έπειτα από ανάλογη συμφωνία της Κίνας με την αμερικανική ανταγωνίστριά της Westinghouse, καθώς και μια προσπάθεια νέας πρώθησης των αεροσκαφών της Airbus στην κινεζική αγορά, μετά την παραγγελία της Κίνας για 150 αεροσκάφη στη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης του Ζακ Σιράκ στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2006. Εκτιμάται ότι οι Κινέζοι μπορεί να παραγγείλουν 20 νέα A350, αξίας 15 δις δολαρίων.
Στην τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα ο Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ουεν Τζιαμπάο, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την πορεία των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς του 2008 και θα κάνει μια επίσκεψη-αστραπή στη Σανγκάη πριν επιστρέψει στο Παρίσι την Τρίτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Εμπορικές συμφωνίες 20 δισ. ευρώ απέσπασε από το Πεκίνο ο Νικολά Σαρκοζί

Το Πεκίνο παραγγέλνει 160 επιβατικά αεροσκάφη από την Airbus και δύο σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη γαλλική Areva.