Πλέοντας σε κοινή ρότα οι Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εν ανάγκη πρέπει να υιοθετηθούν νέες κυρώσεις. Στην ετήσια γαλλογερμανική σύνοδο βρέθηκε επίσης «ψηλά» η ενσωμάτωση των μεταναστών και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η Ανγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τη Δευτέρα τον Γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις, μία εβδομάδα πριν από τη συνδιάσκεψη των μεγάλων δυνάμεων για να εξετάσουν τις εκθέσεις που θα υποβάλλουν για το Ιράν ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.
«Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος: Όχι πυρηνικά όπλα από το Ιράν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ διαβεβαίωσε εξίσου ότι οι δύο χώρες έχουν την ίδια προσέγγιση στο θέμα ζήτημα: Να υιοθετηθούν εν ανάγκη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να είναι κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό διάφορες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να μειώσουν τις ανταλλαγές τους με την Τεχεράνη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει μετά τις συνομιλίες του Σαββάτου στις ΗΠΑ πως εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, τότε «θα χρειασθεί να εξετάσουμε πιθανές νέες κυρώσεις». Αντίστοιχα, ο Νικολά Σαρκοζί είχε επισημάνει μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο πως «υπάρχει ανάγκη να σκληρύνουμε τις κυρώσεις».
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ με επίκεντρο τα μεγάλα διεθνή θέματα ακολούθησε στην γερμανική καγκελαρία η όγδοη από το 2003 κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών με κεντρικό ζήτημα αυτό της ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κοινωνίες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Πριν από τη συνεδρίαση στην καγκελαρία ο Σαρκοζί και η Μέρκελ επισκέφθηκαν γαλλογερμανικό σχολείο, όπου εκφώνησαν ομιλίες για την κοινωνική ένταξη των ξένων.
Την ώρα που έβγαιναν από το σχολείο εκτυλίχθηκε επεισόδιο με έναν νεαρό που προχώρησε με απειλητικό τρόπο προς τους δύο ηγέτες, με τις γροθιές υψωμένες και φωνάζοντας στα γερμανικά, όμως ακινητοποιήθηκε γρήγορα από την αστυνομία, μετέδωσαν δημοσιογράφοι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου.
Σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός ήθελε να διαμαρτυρηθεί εναντίον του «αστυνομικού κράτους». Ακινητοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από τον Σαρκοζί και την Μέρκελ. Ουδείς τραυματίσθηκε κατά το επεισόδιο.
Στην ατζέντα της ετήσιας γαλλογερμανικής συνόδου αναμένετο να βρεθεί ψηλά και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μολονότι οι δύο συντηρητικοί ηγέτες συμφωνούν σε πλείστα ζητήματα, το νέο επιθετικό ύφος της γαλλικής προεδρίας ενοχλεί πολλά κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας, σημειώνει το Reuters.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επρόκειτο μάλιστα να ηχογραφήσουν στο περιθώριο των συνομιλιών ένα rhythm 'n' blues τραγούδι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Πέραν αυτών, στην ετήσια γαλλογερμανική σύνοδο επρόκειτο να συζητηθούν και οι μεταξύ τους διαφορές σχετικά με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo, το οποίο έχει στόχο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.
Η Γερμανία αρνείται να χρησιμοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ για να καλυφθεί το έλλειμμα στο πρόγραμμα, κυρίως διότι θέλει να της δoθούν εγγυήσεις πως οι γερμανικές εταιρείες θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος στον επιμερισμό των εργασιών για την κατασκευή των δορυφόρων και των εκτοξευτήρων.
Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή απαιτεί σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μία αυστηρότερη και λεπτομερέστερη διερεύνηση του κόστους και των πλεονεκτημάτων του προγράμματος για το ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης Galileo, στηλιτεύοντας τα σε «εκθετικό βαθμό» διογκούμενα έξοδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να κατευθύνεται «με κλειστά μάτια προς μία ακόμη μεγάλη οικονομική δέσμευση» υπογραμμίζεται στην έκθεση της επιτροπής Μεταφορών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου