Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Στη φυλακή οδηγεί η Τουρκία τους στρατιώτες που έπεσαν αιχμάλωτοι στο PKK

Αντιμέτωποι με βαριές ποινές βρέθηκαν τελικά οι οκτώ Τούρκοι στρατιώτες που είχαν αιχαμλωτιστεί από τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK και είχαν κρατηθεί επί δύο εβδομάδες στο Βόρειο Ιράκ. Οι τουκρικές στρατιωτικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι στρατιώτες κατηγορούνται για «απείθεια που θα μπορούσε προκαλέσει σοβαρές συνέπειες», χωρίς πάντως να γίνει γνωστό σε ποιες εντολές δεν υπάκουσαν.
Οι στρατιώτες κατηγορούνται ακόμη, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Ραμαζάν Κορκμάζ, επειδή «δεν εκπλήρωσαν το πατριωτικό τους καθήκον» και για «υπονόμευση της στρατιωτικής πειθαρχίας», ενώ δύο εξ αυτών βαρύνονται με την κατηγορία της «παράνομης εξόδου από τη χώρα».
Η κατηγορία της απείθειας μπορεί να επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, ενώ η παράνομη έξοδος από τη χώρα ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Οι οκτώ στρατιώτες κρατούνταν από Κούρδους αντάρτες από τις 21 Οκτωβρίου, έπειτα από ενέδρα του ΡΚΚ στην περιοχή Νταγλίτζα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακιάρι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 Τούρκοι στρατιώτες. Αφέθηκαν ελεύθεροι στις 3 Νοεμβρίου στο βόρειο Ιράκ όπου κρατούνταν.
Στη συνέχεια ανακρίθηκαν από τον τουρκικό στρατό και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας διατάχθηκε η κράτησή τους στη στρατιωτική φυλακή του Βαν, στην ανατολική Τουρκία.
Στην απολογία τους οι στρατιώτες υποστήριξαν ότι πιάστηκαν όμηροι όταν τους τελείωσαν τα πυρομαχικά. Ωστόσο, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι οι οκτώ στρατιώτες δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους.
Την ίδια ώρα στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται στην Τουρκία οι τρεις βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) που μεσολάβησαν ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ στρατιώτες.
Το βίντεο και οι φωτογραφίες από την παράδοσή τους στους τρεις βουλευτές, σε αξιωματούχους του Ιράκ και της αυτόνομης κουρδική κυβέρνησης έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας αμηχανία στην Τουρκία, καθώς στις εικόνες που μεταδόθηκαν βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εμφανίζονται να συνδιαλέγονται με αντάρτες, τους οποίους η επίσημη Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες, μπροστά στο πορτραίτο του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Στις ίδιες εικόνες εμφανίζονται επίσης οι Τούρκοι στρατιώτες να αποχαιρετούν φιλικά τους ενόπλους του ΡΚΚ.
Τα «πυρά» του τουρκικού Τύπου και των διωκτικών αρχών κατευθύνονται κυρίως κατά της βουλευτού Φατμά Κουρτουλάν, ο σύζυγος της οποίας, Σαλμάν, βρίσκεται ενταγμένος στις δυνάμεις των ανταρτών. Η ίδια υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε διάσταση με το σύζυγό της και δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του εδώ και 13 χρόνια.
Ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος επανήλθε με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία της βουλευτού, όπως ισχυρίζεται, ντυμένη αντάρτισσα, μαζί με άλλους ενόπλους του ΡΚΚ και στο χέρι της να κρατά ένα αυτόματο όπλο. Τα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζουν επίσης ότι η Κουρτουλάν ήταν ενταγμένη στη YAJK, τις μονάδες γυναικών της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ.
Το DTP διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η φωτογραφία ανήκει σε άλλο πρόσωπο και όχι στη βουλευτή του κόμματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: