Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Προκαλεί τη Δύση ο Αχμαντινετζάντ

Σε επίδειξη πυγμής απέναντι στην προοπτική ενισχυμένων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διακηρύσσει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι μη αναστρέψιμο και οι συσκευές φυγκοκέντρησης για εμπλουτισμό ουρανίου φθάνουν πλέον τις 3.000.
«Σήμερα φθάσαμε τις 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης [για τον εμπλουτισμό ουρανίου] σε λειτουργία» ανακοίνωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του -που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση- ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους στην πόλη Μπιρτζάντ, στην ανατολική ιρανική επαρχία Χορασάν.
Ο αριθμός των 3.000 συσκευών φυγοκέντρησης αποτελεί ένα συμβολικό όριο, αφού θεωρητικά επιτρέπει -υπό την προϋπόθεση της μέγιστης απόδοσής τους- την παραγωγή αρκετού εμπλουτισμένου ουρανίου για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Ο Αχμαντινετζάντ έχει ισχυριστεί και κατά το παρελθόν πως το Ιράν πέτυχε να εγκαταστήσει 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ. Όμως, ο νέος ισχυρισμός αποτελεί την πρώτη επίσημη δήλωση από πλευράς ιρανικής ηγεσίας ότι οι συσκευές βρίσκονται στο σύνολό τους σε πλήρη λειτουργία.
Όταν είχαν γίνει οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις, τον περασμένο Απρίλιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε εκτιμήσει πως η Τεχεράνη έχει μόνο 320 συσκευές φυγοκέντρησης σε λειτουργία στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Νατάνζ.
Στην τελευταία συνάντηση των «ισχυρών» του ΟΗΕ σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών συμφωνήθηκε να προχωρήσουν με έναν τρίτο γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εκτός εάν οι εκθέσεις των Χαβιέρ Σολάνα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αργότερα μέσα στο μήνα, αποδείξουν ότι η Τεχεράνη δείχνει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον με την πρόσφατη δήλωσή του ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν «εν ενεργεία» στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν.
Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την ιρανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μπους επέβαλε μονομερώς στις 25 Οκτωβρίου αυστηρότερες κυρώσεις με στόχο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και τραπεζικούς οργανισμούς ως αντίποινα για καταγγελλόμενη υποστήριξη της τρομοκρατίας και του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: