Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Μαζική ανάκληση παιχνιδιών στις ΗΠΑ έπειτα από δηλητηριάσεις με... ναρκωτικό

Εκατομμύρια παιχνίδια κινεζικής κατασκευής ανακαλούνται στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία έπειτα από αναφορές για πέντε παιδιά που έπεσαν αναίσθητα ή σε κώμα λόγω του κατασταλτικού ναρκωτικού GHB.
Το παιχνίδι Aqua Dots που παράγεται στον Καναδά και το παρόμοιο Bindeez στον Καναδά περιέχουν δεκάδες μικρές χάντρες καλυμμένες με στεγνή κόλλα, με τις οποίες τα παιδιά φτιάχνουν σχέδια που στερεώνονται με λίγο νερό. Όπως αποκαλύφθηκε, οι χάντρες περιείχαν μια ουσία που μετατρέπεται σε GHB όταν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες.
«Τα παιδιά που καταπίνουν τις χάντρες μπορεί να πέσουν σε κωματώδη κατάσταση, να παρουσιάσουν αναπνευστική καταστολή ή να πάθουν σπασμούς» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο παιδιά στην Αυστραλία χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τρία στις ΗΠΑ έπεσαν σε κώμα. Και τα πέντε αργότερα συνήλθαν.
Εκτός από το παιχνίδι με τις χάντρες, οι αμερικανικές αρχές ανακάλεσαν ακόμα 400.000 κινεζικά παιχνίδια, κυρίως αυτοκινητάκια, τα οποία ήταν βαμμένα με βαφές που περιείχαν μόλυβδο.
Τα πολλαπλά σκάνδαλα με ακατάλληλα παιχνίδια, τρόφιμα και άλλα κινεζικά προϊόντα έχουν θορυβήσει τους καταναλωτές και ανάγκασαν την κυβέρνηση της Κίνας να λάβει μέτρα για την ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: