Το πρώτο εμβόλιο που σχεδιάστηκε να κάνει το τσιγάρο λιγότερο απολαυστικό βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος περίπου όσο τα φάρμακα ή τα επιθέματα νικοτίνης, δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών στις ΗΠΑ.
Από τους εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν συνολικά έξι δόσεις του εμβολίου NicVax, το 15% κατάφερε να απέχει από το τσιγάρο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 6% για τους καπνιστές στους οποίους χορηγήθηκε εν αγνοία τους ψεύτικο εμβόλιο για σύγκριση (ψευδοφάρμακο).
«Τα ποσοστά όσων κατάφεραν να το κόψουν είναι συγκρίσιμα με αυτά που βλέπουμε σε άλλες έρευνες για θεραπείες που θεωρούνται αποτελεσματικές» δήλωσε ο Στίβεν Ρέναρντ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.
Το NicVax, προϊόν της Nabi Biopharmaceuticals, με έδρα τη Φλόριντα, αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που συνδέονται με τη νικοτίνη και την εμποδίζουν να φτάσει στον εγκέφαλο.
Η τακτική αυτή διαφέρει ριζικά από τις θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης με τσίχλες ή αυτοκόλλητα επιθέματα.
Οι τελευταία μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 301 καπνιστές με χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Οι εθελοντές και οι γιατροί δεν γνώριζαν σε ποιους χορηγήθηκε το πραγματικό εμβόλιο και σε ποιους το ψεύτικο. Από τα άτομα που έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο, μόνο όσοι έλαβαν την υψηλότερη δόση είχαν μεγαλύτερη επιτυχία διακοπής σε σχέση με το ψευδοφάρμακο. Το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο.
Δύο ακόμα εμβόλια κατά του καπνίσματος βρίσκονται περίπου στο μέσο των δοκιμών σε ανθρώπους: το TA-Nic της Celtic Pharmaceuticals, με έδρα τις Βερμούδες, και το NicQb, του οποίου τα δικαιώματα πωλήθηκαν από την αμερικανική Cytos Biotechnology στην ελβετική Novartis.
Τη δράση της νικοτίνης στον εγκέφαλο εμποδίζει επίσης το χάπι Chantix της Pfizer, το οποίο συνδέεται στους ίδιους υποδοχείς με τη νικοτίνη. Σε μια από τις δοκιμές του, είχε βρεθεί να αυξάνει το ποσοστό διακοπής στο 22% συγκριτικά με 16% μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν Zyban, το πρώτο χάπι κατά του καπνίσματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου