Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Σε θέση μάχης ξανά τα συνδικάτα στη Γαλλία κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Σε «παράλυση» αναμένεται να οδηγήσουν ξανά τη Γαλλία από το βράδυ της Τρίτης τα συνδικάτα εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας με νέα απεργιακή κινητοποίηση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα. «Θα προχωρήσω τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους» διαμηνύει ο Νικολά Σαρκοζί.
Δοκιμάζοντας ξανά την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου να προχωρήσει στις εξαγγελθείσες αλλαγές που βάζουν «ψαλίδι» σε συνταξιοδοτικά ωφέλη για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους τραβούν χειρόφρενο στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Τρίτης.
Την Τετάρτη τους ακολουθούν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού και οι υπάλληλοι στις κρατικές εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Σε εθνικό δίκτυο αναμένεται να κυκλοφορήσουν μόνο 90 υπερταχείες σε σύνολο 700, ενώ στην πρωτεύουσα θα κυκλοφορεί το ένα δέκατο λεωφορείων και συρμών του μετρό, μεταδίδει το Reuters.
Στα τέλη Οκτωβρίου η επίδειξη πυγμής των συνδικάτων είχε προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στη Γαλλία, όμως η κυβέρνηση επιμένει πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα. Ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει μεν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, αλλά καθιστά σαφές ότι δεν θα υπαναχωρήσει μπροστά στην προωθούμενη μεταρρύθμιση.
«Θα προχωρήσω με αυτές τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τέλους» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος την Τρίτη από το Στρασβούργο, στην πρώτη επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας. «Τίποτα δεν θα με βγάλει από την πορεία. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορώ να προσφέρω στην Ευρώπη» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν οι απεργίες αποτελούν δοκιμασία για την ικανότητά του εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο Σαρκοζί απάντησε: «Δεν πρόκειται για δοκιμασία. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη. Με εξέλεξαν για να τις εφαρμόσω στη Γαλλία».
Περίπου 500.000 εργαζόμενοι στις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες δικαιούνται να είναι μέρος αυτού του υπό ανάκληση συνταξιοδοτικού καθεστώτος, που δίνει δικαίωμα σύνταξης στα 37,5 έναντι των 40 ετών για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι απολαμβάνουν σήμερα τα σχετικά προνόμια.
Newsroom ΔΟΛ