Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Ιαπωνικό ρομπότ εκπαιδεύεται στις δουλειές του σπιτιού

Ένα ρομπότ που φιλοδοξεί να ακολουθήσει καριέρα νοσοκόμου και υπηρέτη βοήθησε έναν ηλικιωμένο να σηκωθεί από το κρεβάτι και σέρβιρε το πρωινό που του ζητήθηκε σε επίδειξη που οργάνωσαν οι δημιουργοί του στο Τόκιο.
Ο Twendy-One, όπως ονομάζεται η μηχανή, συνδυάζει τη στιβαρότητα που απαιτείται για να στηρίξει έναν ηλικιωμένο με την επιδεξιότητα που χρειάζεται για τις δουλειές της κουζίνας. «Είναι δύσκολο να συνδυάσει κανείς τη δύναμη με την ευελιξία» παραδέχεται ο Δρ Σιγκέκι Σουγκάνο του Πανεπιστημίου Ουασέντα στο Τόκιο.
Το ρομπότ του καθηγητή Σουγκάνο, ολόλευκο εκτός από τα μπλε του μάτια και τις κόκκινες αρθρώσεις στους βραχίονες, έχει μαλακά χέρια καλυμμένα με σιλικόνη, εξοπλισμένα με αισθητήρες πίεσης, ώστε να μπορεί να πιάνει μια φρατζόλα ψωμί χωρίς να την κάνει ψίχουλα.
Στη διάρκεια της επίδειξης ο Twendy-One πήρε το κέτσαπ από το ψυγείο, όπως του ζήτησε το αφεντικό του και τον τοποθέτησε σε έναν δίσκο μαζί με φρυγανισμένο ψωμί. Σερβίροντάς το στο τραπέζι, δεν ξέχασε να πει και «bon appetit» με τη ρομποτική φωνή του.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Twendy-One, είναι πιο κοντός από τη μέση Γιαπωνέζα, με ύψος 1,47 μέτρα, είναι όμως βαρύς για το μπόι του, καθώς ζυγίζει 111 κιλά.
Ο Δρ Σουγκάνο, που έχει επενδύσει επτά χρόνια και αρκετά εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Twendy-One,, ελπίζει ότι έως το 2015 θα έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που θα βοηθά τους αυξανόμενους ηλικιωμένους Ιάπωνες και ίσως θα μπορεί να εργάζεται και σε γραφεία. Η τιμή της μηχανής υπολογίζεται ότι θα είναι 200.000 δολάρια.
Ο ρομποτικός υπηρέτης σίγουρα χρειάζεται βελτιώσεις προτού αξιοποιηθεί εμπορικά. Στη σημερινή του μορφή, η μπαταρία του διαρκεί μόλις 15 λεπτά και η πλάτη του, όπου βρίσκεται ο κεντρικός υπολογιστής, τείνει να υπερθερμαίνεται σε κάθε χρήση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: