Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

H Γερουσία των ΗΠΑ αναίρεσε το προεδρικό βέτο σε νομοσχέδιο για τους υδάτινους πόρους

Την πρώτη του ήττα στη Γερουσία υπέστη την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους, όταν το σώμα υπερψήφισε νομοσχέδιο για τους υδάτινους πόρους, παρά το βέτο που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος το υπερβολικό του κόστος και τα περιττά έργα που προβλέπει.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ - εκ των οποίων οι 34 ανήκαν σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που δεν έλαβαν υπόψη τις αντιρρήσεις του Τζ.Ο.Μπους - και 14 κατά.
Τα κονδύλια του νομοσχεδίου αφορούν δεκάδες έργα που θα αναλάβει το Σώμα Μηχανικών του Στρατού και αφορούν την κατασκευή φραγμάτων, εργοστασίων διαχείρισης λυμάτων, αποκατάσταση ακτών αλλά και περιοχών που έχουν πληγεί από τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού.
Τα προβλεπόμενα κονδύλια για τα επόμενα 14 χρόνια θα φτάσουν τα 23 δισ. δολάρια.
Ανάμεσα στα έργα που εγκρίνονται, αλλά δεν χρηματοδοτούνται, περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των φραγμάτων στην Νέα Ορλεάνη ώστε να παρέχουν προστασία στην πόλη για τα επόμενα 100 χρόνια.
Ο Τζ.Ο.Μπους είχε βάλει βέτο στην εφαρμογή του νόμου στις 2 Νοεμβρίου επικαλούμενος το κόστος. Ωστόσο η Γερουσία αναίρεσε το βέτο. Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε αναιρέσει και αυτή το προεδρικό βέτο με άνετη πλειοψηφία (361 υπέρ - 54 κατά).
Στο διάστημα 2001-2006 η Γερουσία ελέγχονταν από τους Ρεπουμπλικάνους και ήταν ευκολότερη για την προεδρία η έγκριση των νομοσχεδίων. Μετά τις εκλογές του 2006 ο έλεγχος πέρασε στους Δημοκρατικούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: