Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

«Μπούμερανγκ» η ξενοβοφία για την πολιτική ομάδα της Ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή

Η πολιτική ομάδα της Αρκοδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς Ρουμάνοι ευρωβουλευτές απειλούν με παραίτηση εξαιτίας ξενοφοβικών σχολίων της Αλεσάντρα Μουσολίνι για «εγκληματίες» Ρουμάνους μετανάστες στην Ιταλία.
Η σύσταση της πολιτικής ομάδας της Ακροδεξιάς Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία (its) κατέστη εφικτή τον Ιανουάριο του 2007 με την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έως τότε τα ακροδεξιά κόμματα δεν είχαν την απαραίτητη δύναμη (19 βουλευτές) για να αναγνωριστούν ως πολιτική ομάδα.
Η πολιτική ομάδα συγκεντρώνει σήμερα 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες. Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος σχηματισμού είναι ο Μπρούνο Γκόλνις του γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Ζαν Μαρί Λεπέν, από το οποίο προέρχονται και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές.
Εάν οι πέντε Ρουμάνοι ευρωβουλευτές παραιτηθούν η πολιτική ομάδα καταρρέει, καθώς ο αριθμός των ευρωβουλευτών της δεν θα είναι πλέον επαρκής για εκπρόσωπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει το BBC.
Η ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας της Ακροδεξιάς Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, χαρακτήρισε κατά πληροφορίες τους Ρουμάνους ως «συνήθεις παραβάτες του νόμου». Οι Ρουμάνοι ευρωβουλευτές μίλησαν για «βλάσφημα» σχόλια, απειλώντας ότι θα αποχωρήσουν.
Στην Ιταλία το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα. Σε απάντηση αυξημένης εγκληματικότητας, που αποδίδεται κυρίως σε Ρουμάνους μετανάστες, η κυβέρνηση Πρόντι εισήγαγε αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την απέλαση Ευρωπαίων πολιτών που έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο ή θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
Ήδη δεκάδες Ρουμάνοι μετανάστες έχουν απελαθεί και οι σχέσεις Ρώμης - Βουκουρεστίου έχει βρεθεί σε σημείο καμπής.
Η Ρουμανία έχει εκφράσει ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κολίν Παπέσκου Ταριτσεάνου ζήτησε από τις Αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ρουμάνων μεταναστών, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις εναντίον τους.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=847882&lngDtrID=245