Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Ραδιενεργό υλικό ετοιμάζονταν να διοχετεύσουν στην αγορά τρία άτομα στη Σλοβακία

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να πουλήσουν περίπου μισό κιλό ραδιενεργού υλικού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της σλοβακικής αστυνομίας, Μάρτιν Κορτς, οι τρεις άνδρες σκόπευαν να πουλήσουν το υλικό έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Το ραδιενεργό υλικό εξετάστηκε από ειδικούς οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για ουράνιο 235 το οποίο χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στις πυρηνικές κεφαλές, αλλά και για ουράνιο 238.Οι δύο από τους υπόπτους συνελήφθησαν στη Σλοβακία και ένας στην Ουγγαρία. Τα ονόματά των ανδρών, που ήταν ηλικίας 40, 49 και 51 δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της σλοβακικής αστυνομίας, Μίσαλ Κόπτσικ, το ραδιενεργό υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή «βρόμικης» και για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Επιπλέον προσέθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία το ουράνιο προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα ανατολικά σύνορα της Σλοβακίας με την Ουκρανία αποτελούν το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ.
Για το λόγο αυτό οι Αρχές δαπάνησαν μεγάλα ποσά για την προστασία και τον έλεγχο των συνόρων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: