Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Απεργούν οι Αμερικανοί σεναριογράφοι

Σε απεργία κατέβηκαν οι σεναριογράφοι μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα από την πώληση των DVD και από το Διαδίκτυο. Μέλη του συνδικάτου WGA προετοιμάζονται για διαδηλώσεις σε Λος Αντζελες και Νέα Υόρκη.
Τα μέλη του συνδικάτου των σεναριογράφων (Writers Guild of America- WGA) της Ανατολικής Ακτής ξεκίνησαν την απεργία μόλις έληξε η προθεσμία στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας). Οι συνάδελφοί τους της Δυτικής Ακτής ακολούθησαν τρεις ώρες αργότερα.
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη WGA και την Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στο Λος Αντζελες, αλλά κατέρρευσαν όταν τα μέλη της WGA εγκατέλειψαν τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της AMPTP Νικ Κάουντερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέες διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια μακρόχρονη απεργία, μετά την εχθρότητα που επικράτησε στις τελευταίες συνομιλίες.
«Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η WGA αποφάσισε να ξεκινήσει την απεργία» ανέφερε ο Νικ Κάουντερ σε ανακοίνωσή του. «Όταν ρωτήσαμε εάν μπορούν να 'σταματήσουν το χρόνο', καθυστερώντας την απεργία προκειμένου να επιτρέψουν στις διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, αυτοί αρνήθηκαν» προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τα μέλη της WGA έχουν γεμίσει φορτηγά με πινακίδες, μπουκάλια με νερό και τραπέζια προκειμένου να προετοιμαστούν για διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες.
Από την απεργία αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα οι κωμικές σειρές, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να σταματήσει αυτή την εβδομάδα, μιας και οι σεναριογράφοι δεν θα μπορούν να πάνε στα γυρίσματα και να ξαναγράψουν σκηνές την τελευταία στιγμή.
Ο Τζέι Λένο αστειεύτηκε με την κατάσταση λέγοντας ότι «λένε ότι η απεργία αποτελεί την πιο δύσκολη στιγμή για την συγγραφή κωμωδίας μετά από εκείνες τις τρεις εβδομάδες στη δεκαετία του 1990, όταν ο Μπιλ Κλίντον σταμάτησε να βγαίνει ραντεβού».
Αλλά και τα διάσημα βραδινά τοκ-σόου των αμερικανικών δικτύων, όπως το «Tonight Show with Jay Leno» ή ακόμη το «Saturday Night Live», αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα. Ο αντίκτυπος στον κινηματογράφο θα είναι μικρότερος μιας και το Χόλιγουντ έχει ήδη συγκεντρώσει τα σενάρια που θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: