Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν καλεί τους Ευρωπαίους να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν



Ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν μετέδωσε την Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Ο αρχηγός την Αλ Κάιντα καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν την συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.
Υποστήριξε ακόμη ότι η αμερικανική δύναμη φθίνει και ότι «οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους πέρα από τον Ατλαντικό». Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, συνέχισε ο Μπιν Λάντεν, οι γείτονες του Αφγανιστάν θα ρυθμίσουν το ζήτημα.
Αμερικανός ειδικός ανακοίνωσε ότι η φωνή ανήκει στον ίδιο τον Μπιν Λάντεν.
Στην μαγνητοταινία, ο Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν είχε λάβει γνώση για τις επιθέσεις που σχεδίασε η Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, που δεν παρείχαν αποδείξεις για την εμπλοκή των Ταλιμπάν, ανάγκασαν τους ευρωπαίους να τους ακολουθήσουν στον πόλεμο.
Στη συνέχεια, ο Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν διαπράττουν αγριότητες στο Αφγανιστάν. Τις κατηγόρησε ακόμη ότι σκόπιμα στοχεύουν γυναικόπαιδα έτσι ώστε να κάμψουν το ηθικό των μαχητών μουτζαχεντίν στη χώρα.Το τελευταίο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν είχε μεταδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τον Σεπτέμβριο είχε κυκλοφορήσει και βίντεο με μήνυμα του αρχηγού της οργάνωσης μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: