Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

πώς κάνουν καμάκι οι φάλαινες;


Το μυστηριώδες σύστημα επικοινωνίας των φαλαινών άρχισε να αποκωδικοποιείται από βιολόγους στην Αυστραλία, οι οποίοι αναγνώρισαν 34 διαφορετικά μηνύματα, ανάμεσά τους τα ερωτικά καλέσματα των αρσενικών και οι τρυφεροί ήχοι που ανταλλάσσουν οι μητέρες με τα μικρά τους.
«Περίμενα να βρώ καμιά δεκαριά κοινωνικές φωνητικές αρθρώσεις, αλλά τελικά βρήκα 34. Είναι ένα τόσο ευρύ, ποικίλο ρεπερτόριο» σχολιάζει στο Reuters ο Ρεμπέκα Ντάνλοπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Οι ερευνητές μελέτησαν μεγάπτερες φάλαινες που κινούνταν κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας κατά τη μετανάστευσή τους. Συγκέντρωσαν συνολικά 660 ηχητικές καταγραφές από 61 ομάδες φαλαινών, χρησιμοποιώντας μικρόφωνα με πλωτήρες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τα κήτη από την ακτή.
Ορισμένοι από τους ήχους των φαλαινών παρουσιάσουν αλληλεπικαλύψεις, ενώ άλλοι έχουν ξεκάθαρο, ξεχωριστό νόημα. Τα αρσενικά, για παράδειγμα, εκπέμπουν ένα χαρακτηριστικό γουργουρητό όταν δοκιμάζουν την τύχη τους φλερτάροντας κάποιο θηλυκό.
Κραυγές υψηλής συχνότητας εκδηλώνουν συνήθως διαφωνίες, όταν τα αρσενικά προσφέρονται να συνοδέψουν τα θηλυκά στο ταξίδι τους. Ο συχνότερος ήχος είναι πάντως το τραγούδι με το οποίο οι μητέρες κρατούν επαφή με τα μικρά τους.
Η Δρ Ντάνλοπ απέφυγε να ορίσει ως γλώσσα το σύστημα επικοινωνίας των μεγάπτερων φαλαινών, θεωρεί όμως ότι υπάρχουν βασικές ομοιότητες.
Επόμενο βήμα της ερευνήτριας θα είναι να μελετήσει πώς τα σόναρ και οι ήχοι των πλοίων επηρεάζουν τα κήτη κατά τη μετανάστευσή τους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of the Acoustical Society of America.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: