Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Πέθανε ο Πόλ Τίμπετς, πιλότος του αεροσκάφους που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 92 ετών ο Πολ Τίμπετς, πιλότος του αμερικανικού βομβαριστικού αεροσκάφους B-29 το οποίο στις 6 Αυγούστου 1945 έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Το B-29 έφερε το όνομα Enola Gay, που ήταν το όνομα της μητέρας του. Από την έκρηξη της ατομικής βόμβας πέθαναν ακαριαία 70.000 με 100.000 άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι στα επόμενα χρόνια - μέχρι και σήμερα - από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.
Όπως έλεγε ο ίδιος ο Τίμπετς, που ποτέ δεν μετάνιωσε για την πράξη του, επρόκειτο για πατριωτικό καθήκον. Έλεγε, ακόμα, ότι κοιμόταν ήρεμος τα βράδια.
Το 2005 είχε δηλώσει σχετικά σε εφημερίδα του Κολάμπους του Οχάιο, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ότι «έπρεπε να βάλουμε τα συναισθήματά μας στο περιθώριο. Γνωρίζαμε ότι η βόμβα θα σκότωνε κόσμο αριστερά και δεξιά».
Μετά τον πόλεμο είχαν κυκλοφορήσει ψευδείς φήμες, που τις γνώριζε και ο ίδιος και έπρεπε να αντιμετωπίσει όπως έλεγε, για το ότι είχε τρελαθεί ή ότι ήταν αλκοολικός. Εν τω μεταξύ, ο Τίμπετς διοικούσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Πεντάγωνο. Αποστρατεύτηκε τελικά το 1966.
Σύμφωνα με τα όσα είπαν φίλοι του, έπασχε από προβλήματα υγείας και τους τελευταίους δύο μήνες ήταν σε άσχημη κατάσταση. Επιθυμία του ήταν να μην γίνει κηδεία και είναι να μην του φτιάξουν τάφο ώστε να μην γίνει χώρος διαμαρτυριών. Είχε ζητήσει να τον κάψουν και οι στάχτες του να σκορπιστούν στη Θάλασσα της Μάγχης αλλά οι οικείοι του δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα πράξουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: