Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Πέντε μήνες ακυβερνησίας στο Βέλγιο

Πέντε μήνες συνομιλιών συμπληρώνονται στο Βέλγιο χωρίς να έχει υπάρξει ακόμα καμία συμφωνία μεταξύ των γαλλόφωνων και των Φλαμανδών πολιτικών σχετικά με τις λεπτομέρειες σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης Ιβ Λετέρμ, νικητής των εκλογών της 10ης Ιουνίου, έθεσε υπόψη των χριστιανοδημοκρατών και των φιλελευθέρων ένα ακόμη συμβιβαστικό σχέδιο. Συνάντησε την αντίδραση των γαλλόφωνων φιλελευθέρων που το απέρριψαν λέγοντας ότι είναι περιγραφή και όχι πρόταση του προβλήματος. Τα κόμματα στο Βέλγιο έχουν διαφορετικούς σχηματισμούς για κάθε γλωσσική κοινότητα της χώρας.
Ταυτόχρονα, οι Φλαμανδοί απειλούν ακόμη να προωθήσουν την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο για ψηφοφορία σχέδιο που θα επαναχαράξει προς όφελός τους περιοχή δίγλωσσου πληθυσμού γύρω από τις Βρυξέλλες. Από την πλευρά τους, αν συμβεί αυτό οι γαλλόφωνοι απειλούν να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι γαλλόφωνοι είναι αριθμητικά λιγότεροι και έχουν μικρότερα εισοδήματα. Επίμαχο ζήτημα των διαπραγματεύσεων είναι η κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες του ομοσπονδιακού Βελγίου.
Η παρατεταμένη αποτυχία των διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει συζητήσεις ακόμα και για την διάσπαση του Βελγίου σε δύο χωριστά κράτη. Αν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Μέχρι την λήξη της κρίσης, την εξουσία ασκεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ σε ρόλο υπηρεσιακού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: