Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Για σιωπή και αναποφασιστικότητα κατηγορούν οι Γερμανοί την Ανγκελα Μέρκελ

Οι Γερμανοί αρχίζουν και αναρωτιούνται τι συνέβη στην καγκελάριό τους. Αν και η Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε ως πολλά υποσχόμενη τη θητεία της στην καγκελαρία, τώρα υιοθετεί μια πρωτόγνωρη -για τα δικά της δεδομένα- σιωπή. Πολλοί άλλωστε την κατηγορούν ότι δεν ασχολείται με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας..
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel όλο και περισσότεροι είναι οι πολιτικοί και οι αναλυτές που κατηγορούν την Μέρκελ ότι δεν πείθει πια για τις ηγετικές της ικανότητες και ότι δεν μπορεί να σταθμίσει τα αμφιλεγόμενα σύγχρονα προβλήματα. Υπάρχουν μάλιστα μερικοί που δεν είναι πλέον σίγουροι για το που βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος στο πολιτικό φάσμα.
«Ενώ ξεκίνησε τη θητεία της ακολουθώντας μια πορεία νεο-φιλελευθερισμού, η Μέρκελ από τότε μετακινήθηκε προς την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού κόμματος των Πρασίνων, Ρενάτε Κίναστ.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η «Μις Κόσμος» της πολιτικής, όπως έχει αποκαλέσει την Ανγκελα Μέρκελ ο διεθνής Τύπος, δεν σχολίασε ακόμα την λεγόμενη «αριστερή στροφή» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) που βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με το περιοδικό, παρά τις έμμεσες αιχμές της κατά του SPD -«Είχαμε αρκετό σοσιαλισμό στην Ανατολική Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά- η Μέρκελ έχει δηλώσει ελάχιστα για το πως σκέφτεται να αντιδράσει για τη νέα πολιτική πορεία του SPD.
Υπάρχουν όμως πολλά άλλα προβλήματα στην πολιτική ατζέντα της Μέρκελ. Η Μέρκελ δεν σχολίασε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν, δεν προσέφερε καθοδήγηση στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών να επανεισαχθούν φορολογικές διευκολύνσεις για τους μεσοαστούς, ενώ δεν μίλησε ούτε για τις αποτυχημένες μέχρι τώρα προσπάθειες της γερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn να γίνει δημόσια.
«Είναι σημαντικό που η κυρία Μέρκελ μιλά καθαρά όταν βρίσκεται σε ξένο έδαφος και έχει ξεκάθαρες θέσεις» δήλωσε ο Ντέρκ Νίμπελ των Ελεύθερων Δημοκρατικών στην εφημερίδα Bild Zeitung. «Αλλά θα ήταν καλύτερο αν αυτό το έκανε και στη Γερμανία» προσέθεσε, λέγοντας ότι ενώ στη Γερμανία επικρατεί χάος, η Γερμανίδα καγκελάριος ταξιδεύει στην Ινδία.
Αν και η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε η αγαπημένη πολιτικός εγχώριων και διεθνών εφημερίδων κυρίως για τις επιτυχίες της στην προεδρία της ΕΕ, τώρα αντιμετωπίζει κριτική από παντού. Το περιοδικό Newsweek δημοσίευσε μια συλλογή άρθρων από Γερμανούς δημοσιογράφους και πολιτικούς που την κατηγορούσαν ότι δεν ασχολείται με τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, ενώ παρόμοια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στους Financial Times και στη Wall Street Journal.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: