Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Θετικά βλέπει η βρετανική διπλωματία τις ελληνικές θέσεις για ΠΓΔΜ και Κυπριακό

Θετική ανταπόκριση βρήκαν στο Λονδίνο οι ελληνικές θέσεις για την ΠΓΔΜ και το Κυπριακό στη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη με τον Βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνάντηση εξαιρετική.
«Κατανοούμε τις ευαισθησίες της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας και είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μια λύση που να σέβεται τις ελληνικές ανησυχίες» δήλωσε ο κ. Μίλιμπαντ και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα πλήρη δικαιώματά της ως μέλος του Οργανισμού.
Η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε στη θετική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας τα οφέλη που θα προσποριστεί η γειτονική χώρα αλλά και οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις από την επίλυση του προβλήματος.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει μια θετική πρόταση» είπε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πολιτική υποστηρίζει σταθερά ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι να κουκουλώνονται. Αυτή είναι η πρότασή μας και σήμερα και νομίζω ότι βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε φίλους και εταίρους».
Ερωτηθείς για τη θέση της Βρετανίας στο Κυπριακό, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η θέση της Βρετανίας δεν αλλάζει και ότι η χώρα του παραμένει σταθερός υποστηρικτής της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου.
«Με ικανοποίηση η ελληνική πλευρά άκουσε τις δηλώσεις του κ. Μίλιμπαντ, όσον αφορά την τελευταία συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας και τη βούληση της Βρετανίας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου» απάντησε με δήλωσή της η Ντ.Μπακογιάννη.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό της για το Κόσοβο, είπε ότι είναι «κοινή η διαπίστωση ότι πρόκεται για ένα ευρωπαϊκό θέμα και θα χρειαστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα καταδεικνύει την ευθύνη που παίρνει η Ευρώπη για ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει». * Εξ άλλου, σε συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού με την Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η Ντόρα Μπακογιάννη ευχαρίστησε την Επιτροπή για την τιτάνια προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.
«Στόχος μας είναι να ενώσουμε τα Μάρμαρα που υπάρχουν εδώ με αυτά στην Ελλάδα. Δεν ανήκουν μόνον στην Ελλάδα, αλλά ο κόσμος έχει δικαίωμα να τα δει ενωμένα.»
Παρέμβαση Γ.Βαληνάκη
Τη σταθερή ελληνική θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι τα κράτη της περιοχής θα συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις της ΕΕ επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Βαληνάκης διευκρίνισε ότι η Έκθεση δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα, «με την έννοια ότι θέλουμε οι χώρες αυτές να συμμορφωθούν προς τις προϋποθέσεις, εκ των οποίων κύρια είναι αυτή της καλής γειτονίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: