Δεν ανάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καυτηριάζοντας στην ετήσια έκθεση προόδου τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την ασταθή πολιτική κατάσταση που υπονομεύει το δημοκρατικό σύστημα και τη διαφθορά.
Για το ζήτημα της ονομασίας η Κομισιόν ζητά «να καταβληθούν νέες προσπάθειες με επoικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση αμοιβαία ποδεκτής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Στην ετήσια έκθεση προόδου και στο κείμενο της Στρατηγικής για τη Διεύρυνση της ΕΕ, που υιοθετεί την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, η οποία ωστόσο υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί σε όλους τους τομείς.
Κατ' επέκταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ικανοποιεί το αίτημα της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη χορήγηση ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δύο χρόνια μετά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Ζητείται ειδικότερα επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας (υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη Βουλή των Σκοπίων με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας), της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι εντάσεις και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στην επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών φορέων υπονομεύουν την αποτελεσματική λειτουργία των πολιτικών θεσμών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ να έχουν εκπληρωθεί μερικώς.
Ακόμη, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρχει αυξημένη διοικητική αποτελεσματικότητα σε τομείς όπως η λειτουργία της αστυνομίας, η φύλαξη των συνόρων, η πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και επισημαίνεται ότι το οργανωμένο έγκλημα παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην πάταξη της διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει βελτιωθεί, πλην όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.
Περιορισμένη πρόοδο διαπιστώνει, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους Ρομά, οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης και διακρίσεις κυρίως σε τομείς όπως η παιδεία, η κοινωνική προστασία, η υγεία, η στέγαση και η απασχόληση.
Τέλος, ως προς τα οικονομικά κριτήρια η Επιτροπή εκτιμά ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο κάνοντας περαιτέρω βήματα για τη θέσπιση μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομία της ΠΓΔΜ χαρακτηρίστηκε τον τελευταίο χρόνο από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου