Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Την προστασία της τεκίλας από την... Κίνα ζητούν Μεξικανοί βουλευτές

Λήψη μέτρων ζητούν από την κυβέρνησή τους Μεξικανοί βουλευτές, προκειμένου να κατοχυρώσουν την κερδοφόρα βιομηχανία παραγωγής τεκίλας. Βασικός αντίπαλος του Μεξικού, ο ολοένα αυξανόμενος κινέζικος ανταγωνισμός.
Όπως μετέδωσε το BBC, η Κάτω Βουλή της χώρας ζήτησε και επίσημα από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει τον κάκτο από τον οποίο παράγεται το συγκεκριμένο ποτό.
Το Μεξικό ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι εταιρείες από την Κίνα και την Ιαπωνία ενδέχεται να στραφούν στην αγορά κάνοντας χρήση ενός άλλου είδους κάκτου.
Ο βουλευτής που πρωτοστάτησε στην κίνηση για τη λήψη μέτρων κατά της Κίνας, Σέσαρ Ντουάρτε, σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο κάκτος αποτελεί εθνικό προϊόν του Μεξικού και τόνισε ότι αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η λεγόμενη ονομασία προέλευσης.
Ο Ντουάρτε ανακοίνωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών της χώρας έχει πληροφορίες ότι κινεζικές εταιρείες κινήθηκαν νομικά ώστε να κατοχυρώσουν τον κάκτο. Ζήτησαν μάλιστα τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού δηλώνει ότι οι Βρυξέλλες δε έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής σχετικό αίτημα.
Η βιομηχανία της τεκίλας του Μεξικού γνώρισε πολύ μεγάλη ανάπτυξη τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2005 το Μεξικό παρήγαγε 210 εκατ. λίτρα τεκίλας εκ των οποίων τα μισά περίπου προορίζονταν για εξαγωγή.
Το Μεξικό θεωρεί ότι ο κάκτος είναι αποκλειστικά μεξικανικό προϊόν, αφού οι 150 από τις 200 ποικιλίες του φυτού βρίσκονται στο έδαφός του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: