Επιβράδυνση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, ρίχνοντας το κέντρο βάρους στις θεμελιώδεις ελευθερίες -έκφρασης και θρησκείας- και στην ανάγκη βελτίωσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Στην ετήσια έκθεση προόδου η Κομισιόν καλεί εκ νέου η Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του 2005, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνεται επιβράδυνση και υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα πρέπει να καταβάλει «περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας, τώρα που έχει ξεπεράσει τη συνταγματική κρίση που αντιμετώπισε.Η Επιτροπή αναφέρει πως η δημοκρατία επικράτησε επί τις στρατιωτικής επέμβασης στην τουρκική πολιτική ζωή, όμως η Αγκυρα πρέπει τώρα να επιταχύνει και πάλι το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβραδυνθεί από το 2005. «Πτώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία, ώστε να επικρατήσουν σε κάθε γωνιά της χώρας και σε όλη την κοινωνία» αναφέρει σε δήλωσή του που συνοδεύει την έκθεση ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για το Αρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα που ποινικοποιεί την προσβολή της τουρκικής ταυτότητας ή των τουρκικών θεσμών, οδηγώντας στη διώξη δεκάδων συγγραφέων, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών.Στην έκθεση υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των δικαιωμάτων του κουρδικού πληθυσμού, των γυναικών, των παιδιών και των συνδικάτων, καθώς και στην πολιτική επιτήρηση του στρατού.
Περί Μεσογειακής Ένωσης
Την Τρίτη η Λισαβόνα φιλοξενεί σύνοδο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και επ' ευκαιρίας αυτής η αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις επίτρποπος Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ δήλωσε στο Reuters ότι η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επανέφερε πρόσφατα την ιδέα της συγκρότησης μιας Μεσογειακής Ενωσης, δίνοντας την αφορμή σε ορισμένους αναλυτές να κάνουν την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια απόπειρα κατευνασμού της Αγκυρας, εάν δεν κατορθώσει να ενταχθεί στην Ενωση.Με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου είναι πιθανόν να συζητηθεί η ιδέα, η κοινοτική επίτροπος δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση δεν έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρόκειται για διαφορετικές διαδικασίες» επισήμανε.
Ερντογάν: «Η ΕΕ θέτει εμπόδια»
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέτει «εμπόδια» στην ένταξη της χώρας του.Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της και του πολιτισμικού υπόβαθρού της η Τουρκία απότελεί σημαντικό προμαχώνα ενάντια στη «σύγκρουση των πολιτισμών» υπογράμμισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.«Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί φραγμοι [...] και λυπούμαστε πολύ όταν βλέπουμε να εγείρονται αυτοί οι φραγμοί. Λυπούμαστε που βλέπουμε [η ΕΕ] να θεσπίζει νέους κανόνες μετά την έναρξη του παιχνιδιού» τόνισε.
Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε επαναλάβει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να πετύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα γνωρίζει πως πρόκειται για μια «μακρά διαδικασία».
Το σχόλιο της Αθήνας
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει με τρόπο σφαιρικό και αναλυτικό την εικόνα της υποψήφιας χώρας και της ενταξιακής της διαδικασίας το τελευταίο δωδεκάμηνο.
» Μεταξύ άλλων, διαπιστώνει έλλειψη προόδου στην πλήρωση κριτηρίων και προαπαιτουμένων συμπεριλαμβανομένης και της μη εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης. Επίσης αναφέρεται με τρόπο ικανοποιητικό στο σύνολο των θεμάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.
» Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένης της Ίμβρου και της Τενέδου, καθώς και στην σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας, με σαφή αναφορά στο casus belli.
» Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εκείνες οι αποφάσεις και ενέργειες ώστε στην επόμενη έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να καταγράψει ουσιαστική πρόοδο από την πλευρά της Τουρκίας στα θέματα αυτά.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου