Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Κλειστή η Σορβόννη μετά από συμπλοκές με «φόντο» τις μεταρρυθμίσεις Σαρκοζί

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έκλεισε την Παρασκευή μετά το ξέσπασμα βίαιων συμπλοκών ανάμεσα σε φοιτητές που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις Σαρκοζί στον εκπαιδευτικό τομέα και φοιτητές που επιχειρούσαν να προσέλθουν στα μαθήματα.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι φοιτητές που επί ημέρες επιχειρούσαν να μπλοκάρουν την είσοδο στους χώρους του δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατέφυγαν «σε σωματική βία κατά συμφοιτητών τους που ήθελαν να προσέλουν στις αίθουσες».
Η ασφάλεια των φοιτητών δεν είναι εγγυμένη και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης θα παραμείνει κλειστό έως τη Δευτέρα, συνεχίζει η διοίκηση.
Φοιτητές σε πολλά γαλλικά πανεπιστήμια έχουν ξεσηκωθεί κατά νόμου που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι παρέχοντας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα περισσότερη αυτονομία στην ιδιωτική χρηματοδότηση, γεγονός που οι φοιτητές φοβούνται ότι θα ανοίξει το δρόμο στην «εμπορευματοποίηση» της δημόσιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που κλείνει η Σορβόννη εξαιτίας ταραχών μετά την άνοιξη του 2006, όταν οι Γάλλοι φοιτητές αντέδρασαν μαζικά σε εργασιακό νόμο με διαδηλώσεις που κράτησαν εβδομάδες και κράτησαν κλειστά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.
Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες ήλθαν ταυτόχρονα με τον «πόλεμο» που κήρυξαν στον Νικολά Σαρκοζί τα συνδικάτα εργαζομένων στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους (SNCF), αντιδρώντας στην κατάργηση του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος που απολαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου, άλλη πτυχή των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος.
Έπειτα από εννέα ημέρες απεργίας που προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό, τα συνδικάτα αντέστειλαν την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις, αποδεχομενοι να εισέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση για το ειδικό καθεστώς των συντάξεων αφότου εξασφάλισαν κάποιες παραχωρήσεις χωρίς σε καμία περίπτωση να υποχωρεί ο Σαρκοζί έναντι των αρχικών του επιδιώξεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: