Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

«Ανοιξαν» για το κοινό τα ναζιστικά αρχεία με την καταγραφή της θηριωδίας

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ 2007!



Πλήρως προσβάσιμο στο κοινό είναι για πρώτη φορά τα ογκώδες αρχείο του Μπαντ Αρολσεν με τη ναζιστική καταγραφή της τραγικής τύχης 17,5 εκατομμυρίων θυμάτων του παραλογισμού. Με γκρίζα, γραφειοκρατική γλώσσα οι Ναζί κρατούσαν στοιχεία για τα πάντα...
Στα 47 εκατομμύρια αρχεία που φυλάσσονται στο Μπαντ Αρολσεν της κεντρικής Γερμανίας περιλαμβάνονται οι ναζιστικές καταγραφές για τα θύματα της θηριωδίας, τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τους πολιτικούς κρατούμενους.
Τα αρχεία που φυλάσσονται στο Μπαντ Αρολσεν συγκεντρώθηκαν σταδιακά από στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές των Ναζί με τη λήξη του Β' Παγκόσμίου Πολέμου. Με γκρίζα, γραφειοκρατική γλώσσα οι Ναζί κρατούσαν στοιχεία για τα πάντα, από τον αριθμό των ψειρών στο κεφάλι ενός κρατούμενου έως την ακριβή στιγμή της εκτέλεσής του.
Στα αρχεία περιλαμβάνονται πολύ προσωπικές πληροφορίες, όπως τα ονόματα των συνεργατών των Ναζί, οι ομοφυλόφιλοι και οι εκδιδόμενες γυναίκες.
Μέχρι πρότεινος τα αρχεία -τα οποία διαχειρίζεται η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού- δεν ήταν προσβάσιμα στο κοινό και χρησιμοποιούνταν μόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων, επανένωση οικογενειών και για πληροφορίες σχετικά με αγωγές για αποζημιώσεις, σημειώνει το BBC.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: