Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Σχέδιο αμερικανικού τύπου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθετεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων από τα οποία ξεχωρίζει το σύστημα συλλογής προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς και κατευθύνονται στην ΕΕ. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις, αλλά τις πτήσεις από τρίτη χώρα σε κράτος-μέλος.
Πιo συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σύστημα δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς σύμφωνα με το οποίο τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν 19 στοιχεία-προσωπικές πληροφορίες των επιβατών που ταξιδεύουν από ή προς τα κράτη μέλη.
Σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια ή για άτομα εμπλεκόμενα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, τα δεδομένα αυτά θα μεταβιβάζονται στα κράτη-μέλη ώστε να ληφθούν μέτρα.
Παρόμοιο σύστημα έχουν εφαρμόσει ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ελέγχουν όσους τις επισκέπτονται. Η Κομισιόν βέβαια κατέστησε σαφές πως θα διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας. Τα δεδομένα θα διατηρούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές για το διάστημα που χρειάζεται.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι και τα 27 μέλη της ΕΕ θα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταχθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής νόμιμων εκρηκτικών.
Όπως αναφέρει το BBC, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο Διαδίκτυο, καθώς σύμφωνα με την Κομισιόν οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να οργανώσουν τη δράση τους, να διαδώσουν πληροφορίες παρασκευής εκρηκτικών αλλά και για προπαγανδιστικούς λόγους.
Στο εξής ο σχεδιασμός ιστοσελίδων που ενισχύουν τη βία ή αναφέρουν τους τρόπους δημιουργίας εκρηκτικών, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Αυτό το σχέδιο του οποίου η εφαρμογή άρχισε να συζητείται κυρίως μετά τις επιθέσεις το Μάρτιο του 2004 στη Μαδρίτη, έχει προκαλέσει την αντίδραση μεγάλης μερίδας της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς εκφράζονται φόβοι για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: