Περιπου επτά χρόνια μετά το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία ξεκινά μια μελέτη 1.000 φορές εκτενέστερη. Θα προσδιορίσει τη γενετική αλληλουχία 1.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη του γενετικού υποβάθρου των ασθενειών.
Το «Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδιωμάτων» θα δώσει τον λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα χάρτη αναφοράς για τη γενετική ποικιλότητα του ανθρώπινου είδους. Οι άνθρωποι είναι γενετικά όμοιοι κατά 99,9%, ωστόσο οι μικρές διαφορές που απομένουν μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει γιατί ορισμένοι εμφανίζουν μια ασθένεια ενώ άλλοι όχι.
Το ιστορικό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος προσδιόρισε την γενετική αλληλουχία σε έναν «μέσο άνθρωπο», καθώς εξέτασε δείγματα που προήλθαν από ανάμειξη του DNA πολλών διαφορετικών ανθρώπων.
Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες θα «διαβάσουν» τα ξεχωριστά γονιδιώματα 1.000 ανθρώπων από διάφορες εθνικές ομάδες, όπως οι Γιορούμπα της Νιγηρίας, οι Κινέζοι του Πεκίνου αλλά και του Ντένβερ, οι Μεξικάνοι του Λος Αντζελες και οι Ιταλοί της Τοσκάνης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Wellcome Trust Sanger Institute στη Βρετανία, το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτου Γενωμικής Σενζέν στο Πεκίνο.
Ο προϋπολογισμός είναι «μόλις» 30 με 50 εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επιστήμονες θα βασιστούν σε νεώτερες τεχνολογίες Βιοπληροφορικής και προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί παρά ένα πρώτο βήμα, δεδομένου ότι δεν θα συγκεντρωθούν σωματομετρικά, ιατρικά και φαινοτυπικά χαρακτηριστικά για τους 1.000 εθελοντές.
Τα δεδομένα πάντως θα καταχωρηθούν σε ανοιχτή βάση δεδομένων ώστε να αξιοποιούνται ελεύθερα από ερευνητές σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου