Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Προς την πλευρά του Blu-ray κλίνει ο ανταγωνισμός για τα DVD νέας γενιάς

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ;;;



Η Warner Bros ανακοίνωσε ότι στο εξής οι ταινίες της θα κυκλοφορούν αποκλειστικά σε δίσκους Blu-ray της Sony, καταφέροντας έτσι ένα σημαντικό πλήγμα στο ανταγωνιστικό φορμά HD DVD της Toshiba.
Aναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Warner Bros ίσως σηματοδοτεί την οριστική νίκη της Sony στον λεγόμενο «πόλεμο των φορμά», ο οποίος έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και καθυστερεί τη διάδοση των οπτικών δίσκων νέας γενιάς. Τα δύο στάνταρτ είναι ασύμβατα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές να βρίσκονται σε δίλημμα και να αναβάλουν την απόφασή τους.
Η Warner Bros, στην οποία αντιστοιχεί το 18 με 20 τοις εκατό των πωλήσεων DVD στις ΗΠΑ, είναι το πέμπτο στούντιο του Χόλιγουντ που επιλέγει το Blu-ray, ενώ μόνο δύο υποστηρίζουν το HD DVD. Το Blu-ray χρησιμοποιείται επίσης στην κονσόλα Playstation της Sony και στους υπολογιστές της Apple, ενώ η Microsoft έχει επιλέξει Hd DVD για το Xbox 360.
Στην αμερικανική αγορά, οι δίσκοι Blu-ray πέρασαν σε πωλήσεις τα HD DVD σε αναλογία δύο προς ένα την περσινή χρονιά, ενώ το στρατόπεδο της Sony φαίνεται να προηγείται και στις πωλήσεις των συσκευών αναπαραγωγής.
Η Warner Bros, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, επέλεξε το φορμά Blu-ray με βάση τα στοιχεία των πωλήσεων και με την ελπίδα να σταματήσει η σύγχυση που επικρατεί στην αγορά.
Αν και τα δύο φορμά προσφέρουν εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές μεταξύ τους. Το Blu-ray έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, που φτάνει τα 50 Gigabyte, ενώ το HD DVD περιορίζεται στα 30 GB.
Το μειονέκτημα του Blu-ray είναι ότι η παραγωγή του απαιτεί νέες κατασκευαστικές μεθόδους, σε αντίθεση με το HD DVD που περιορίζει σημαντικά το επιπλέον κόστος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: