Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

«Επιλεκτική» είναι συχνά η δημοσίευση ιατρικών ερευνών

Οι περισσότερες από τις μελέτες που δίνουν αρνητικά αποτελεσματα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές. «Η επιλεκτική δημοσίευση μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε συνταγογράφηση ακατάλληλων φαρμάκων» προειδοποιούν.
«Όχι μόνο ήταν τα θετικά αποτελέσματα πιο πιθανό να δημοσιευτούν, αλλά και μελέτες που κατά τη γνώμη μας δεν ήταν θετικές συχνά δημοσιεύονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση θετικού αποτελέσματος» γράφουν οι ερευνητές στο έγκριτο New England Journal of Medicine.
Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για το «φαινόμενο του συρταριού», την τάση που έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες και ορισμένοι ερευνητές να «ξεχνούν» στο συρτάρι τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα πειραμάτων.
Προκειμένου να μελετήσει το θέμα, η ομάδα του Δρ Έρικ Τέρνερ στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον χρησιμοποίησε ένα μητρώο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στο οποίο οι φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πληροφορίες για δοκιμές φαρμάκων που σκοπεύουν να διενεργήσουν.
Όπως αναφέρει το reuters, εντοπίστηκαν 74 μελέτες για 12 διαφορετικά αντικαταθλιπτικά, από τις οποίες οι 38 έδιναν θετικά αποτελέσματα και όλες πλην μίας δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Όμως από τις 36 έρευνες που έκριναν αναποτελεσματικό το υπό εξέταση φάρμακο, μόνο τρεις δημοσιεύτηκαν ως είχαν, ενώ άλλες 11 τροποποιήθηκαν ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδόσουν ευθύνες για την επιλεκτική αυτή δημοσίευση. Προφανώς τα συμφέροντα των εταιρειών παίζουν ρόλο, ωστόσο συνυπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν και οι ίδιοι οι επιστήμονες, οι οποίοι συχνά θεωρούν ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: