Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2008

Τμήμα της Αλάσκα ανοίγει για την πετρελαϊκή βιομηχανία

αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου έξω από τις ακτές της βορειοδυτικής Αλάσκα, σε μια περιοχή περίπου ίση σε έκταση με την Ελλάδα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιπτώσεις στη ζωή της Αρκτικής, με πρώτα υποψήφια θύματα την πολική αρκούδα και το θαλάσσιο ίππο.
Τον ερχόμενο μήνα η αμερικανική Υπηρεσία Διαχείρισης Μεταλλευμάτων θα πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες άδειες έρευνας και εξόρυξης για τη Θάλασσα Τσούκσι, η οποία χωρίζει τη βορειοδυτική Αλάσκα από τη Σιβηρία στη ρωσική Απω Ανατολή.
Θα είναι η πρώτη φορά από το 1991 που δίνονται άδειες για αυτό το τμήμα της Αλάσκα, καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον συνδυάζονταν με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην εξόρυξη. Τα οικονομικά κίνητρα είναι όμως μεγάλα: Κάτω από τον πυθμένα εκτιμάται ότι βρίσκονται15 δισ. βαρέλια πετρελαίου και δύο τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να ανακτηθούν με συμβατικές μεθόδους.
Η Θάλασσα Τσούκσι καλύπτεται το χειμώνα από επιπλέοντα κομμάτια πάγου. Φιλοξενεί έναν από τους δύο πληθυσμούς πολικής αρκούδας στο έδαφος των ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες αποικίες θαλάσσιων ίππων. Οι δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας δεν θα επιτρέπονται σε απόσταση μικρότερη από 80 χλμ από τις ακτές, ώστε να μην θιγούν οι φάλαινες που κυνηγούν και ζευγαρώνουν σε αυτή τη ζώνη.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Μεταλλευμάτων υποστηρίζει ότι η απόφασή της προσφέρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Ωστόσο ειδικοί και οργανώσεις αντιδρούν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει υπόψη την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική και τη μικρή εμπειρία στην απορρύπανση αρκτικών περιοχών στην περίπτωση ατυχήματος.
Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Υπηρεσίας Ψαριών και Αγριας Ζωής για το εάν θα συμπεριληφθεί η πολική αρκούδα στη λίστα των απειλούμενων ειδών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: