Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

O Στιβ Τζομπς παρουσιάζει το MacBook Air, τον λεπτότερο φορητό του κόσμου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple παρουσίασε στο συνέδριο MacWorld της εταιρείας το νέο φορητό υπολογιστή MacBook Air, για τον οποίο υπερηφανεύτηκε ότι είναι ο λεπτότερος του κόσμου.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στο συνέδριο, μπροστά σε εκατοντάδες προγραμματιστές, εργαζόμενους και πελάτες της Apple, ο Στιβ Τζομπς έβγαλε το Air από έναν χαρτοφύλακα. Ο φορητός, είπε, έχει πάχος 1, 9 εκατοστά στην πίσω πλευρά και μόλις 4 χιλιοστά στη μπροστινή. Θα βρίσκεται στα αμερικανικά καταστήματα σε δύο εβδομάδες με τιμή 1.800 δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Πολ Οτελίνι ανέβηκε για λίγο στη σκηνή μαζί με τον Τζομπς και περιέγραψε πώς η εταιρεία του χρειάστηκε να σμικρύνει κατά 60% έναν επεξεργαστή δύο πυρήνων για να χωρέσει στο νέο Air. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το σχέδιο δεν πιστεύαμε ότι είναι δυνατόν» είπε.
Το αφεντικό της Apple ανακοίνωσε επίσης ότι το δημοφιλές ηλεκτρονικό δισκοπωλείο iTunes της εταιρείας θα λειτουργεί σύντομα και ως βιντεοκλάμπ, καθώς οι χρήστες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να νοικιάζουν και να κατεβάζουν ταινίες. Η είδηση οδήγησε σε πτώση τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση ταινιών μέσω Διαδικτύου, όπως της Netflix (πτώση 3,2%) και της Blockbuster (17%).
Ακόμα, η Apple παρουσίασε μια ασύρματη συσκευή εφεδρικών αντιγράφων για υπολογιστές Mac, με μοντέλα που κοστίζουν 299 και 499 δολάρια.
Πάντως η φετινή ομιλία του Τζομπς απέτυχε να εντυπωσιάσει τα πλήθη όπως είχε συμβεί πέρυσι με το «πολυτηλέφωνο» iPhone. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή απουσία εκπλήξεων στο MacWorld οδήγησε σε πτώση 5,5% τη μετοχή της Apple στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Πάντως η πορεία της εταιρείας από πέρυσι μέχρι σήμερα ήταν εντυπωσιακά καλή, με το μερίδο των Mac στην αγορά να αυξάνει, την επιτυχία του iPod να συνεχίζεται και το iPhone να έχει σημειώσει ήδη τέσσερα εκατ. πωλήσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: