Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Προς κατάργηση του 35ωρου θα κινηθεί ο Νικολά Σαρκοζί εντός 2008


Αποφασισμένος να αναδιαμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Γαλλίας ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος εμφανίζεται ο Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι εντός του 2008 θέλει να δει την κατάργηση του 35ώρου εργασίας ανά εβδομάδα, καθώς «αποτελεί γενικευμένη καταστροφή για τη γαλλική οικονομία».
Σε μια περίοδο που οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι αναταράξεις από την κρίση σε ό,τι αφορά τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης στις ΗΠΑ, προκαλούν «νεφώσεις» στην οικονομική προοπτική, ο Σαρκοζί δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η γαλλική ανάπτυξη φρενάρεται στην πραγματικότητα από εσωτερικούς παράγοντες. «Η διεθνής κατάσταση είναι λιγότερο καλή από ό,τι θα ήλπιζε κανείς, αλλά και αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα, θα ήταν κάτι άλλο» είπε ο Σαρκοζί και αναρωτήθηκε: «Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς, με κρίση δανείων χαμηλής εξασφάλισης ή όχι, με μέτριο διεθνές οικονομικό κλίμα ή όχι;».
Και απάντησε στη συνέχεια με έμφαση: «Να απελευθερώσουμε το εργατικό δυναμικό της Γαλλίας. Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι γνωστό, δεν εργαζόμαστε αρκετά, ενώ άλλοι εργάζονται περισσότερο. [...] Τι έχει να κάνει η κρίση των δανείων με αυτό;».Η οικονομική στρατηγική του Σαρκοζί έχει οικοδομηθεί πάνω σε μια εκστρατεία ενθάρρυνσης των πολιτών να εργάζονται περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός συνεχίζει να αναφέρεται σε θέματα που αποτελούν παραδοσιακά ταμπού για την γαλλική κοινωνία, όπως είναι η κατάργηση του 35ώρου εργασίας.Σε ερώτηση σχετικά με το αν ελπίζει ότι το 2008 θα σφραγίσει το τέλος του μέτρου-σημαία (που υιοθετήθηκε το 2008 επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν), ο Νικολά Σαρκοζί έκανε σαφές ότι επιθυμεί την πλήρη κατάργηση του ωραρίου εργασίας, απαντώντας «για να πω τι σκέφτομαι, ναι».
Σημείωσε, δε, ότι ανέθεσε σε δύο Νομπελίστες Οικονομίας, τον Αμερικανό Τζόζεφ Στίγκλιτς και τον Ινδό Αμάρτια Σεν, να εξετάσουν μια αλλαγή των εργαλείων μέτρησης της ανάπτυξης.

Εφ' όλης της ύλης
Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης έτοιμος να προσφύγει στη «ρήτρα προστασίας» όσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αν προκύψουν σοβαρές αμβιβολίες γι'αυτούς που κυκλοφορούν στη Γαλλία. Η ρήτρα αυτή επιτρέπει την προσωρινή απαγόρευση της καλλιέργειας ή της πώλησης ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού στην ΕΕ, με την επίκληση κινδύνου για την υγεία ή το περιβάλλον.Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Μπρις Ορτφέ «να προχωρήσει μέχρι τέλους μια πολιτική που στηρίζεται στις ποσοστώσεις». Ο Γάλλος πρόεδρος, υποστηρικτής μιας αυστηρής πολιτικής στο θέμα αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνουν οι ιδέες του στην Ευρώπη και σημείωσε ότι η Ισπανία και η Ιταλία ζήτησαν τη διοργάνωση μαζί με τη Γαλλία συλλογικών απελάσεων των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις τρεις χώρες.Όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία «θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Ινδία και μια μεγάλη αφρικανική χώρα να γίνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» και όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς υπερασπίστηκε την πρόσβαση των αραβικών χωρών σε αυτήν.Υπερασπίστηκε εξάλλου την προσπάθειά του για διάλογο με τη Συρία στο όνομα της «διπλωματίας συμφιλίωσης» και δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που προσπάθησε με τη Συρία, «μολονότι δεν είχαμε αποτέλεσμα».«Αναλαμβάνω την ευθύνη» δήλωσε επίσης αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Γαλλία στις αρχές Δεκεμβρίου, αρνούμενος ότι η Γαλλία άπλωσε το «κόκκινο χαλί της δημοκρατίας» για να τον υποδεχθεί.Τέλος, ο Σαρκοζί αιτιολόγησε εκ νέου την απόφασή του να συγχαρεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία. «Είναι απόλυτα γελοίο να κατηγορεί κανείς τον κ. Πούτιν για μια εκλογή εφόσον το σύνολο των διεθνών παρατηρητών θα πει ότι είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ρωσίας και ότι ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπήρξαν και ήταν αναμφισβήτητα την ώρα των εκλογών αυτών, θα είχε έτσι κι αλλιώς εκλεγεί».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: