Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Το αρχείο της φωτογράφου Ντ.Αρμπους απέκτησε το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν.Υόρκης


Το προσωπικό αρχείο της φωτογράφου Νταϊάν Αρμπους δώρισαν οι κληρονόμοι της στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το Met αγόρασε και 20 από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες της.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Πέμπτης, οι κληρονόμοι δώρισαν το προσωπικό αρχείο της στο Μουσείο μαζί με εκατοντάδες σπάνιες φωτογραφίες της, αρνητικά και 7.500 ρολά φιλμ, καθώς και έργα τα οποία είχε σχολιάσει προσωπικά λίγο προτού αυτοκτονήσει το 1971.
Παράλληλα, το μουσείο αγόρασε 20 από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες της Αρμπους, ανάμεσά τους αυτή με τίτλο Ρώσοι, νάνοι φίλοι σε ένα δωμάτιο στην 100ή Οδό, ΝΥ του 1963 και τη Γυναίκα με βέλο στην Πέμπτη Λεωφόρο, ΝΥ του 1968.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φωτογραφίες κοστίζουν τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ και ότι η δωρεά είναι ανεκτίμητη. Ο επικεφαλής του Τμήματος Φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τζεφ Ρόζενχαϊμ θεωρεί ότι το αρχείο αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο προς τους μελετητές.
Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα άλλων καλλιτεχνών που ξεθωριάζουν με τον χρόνο, αυτά της Αρμπους μοιάζουν να έχουν «παγώσει» στον χρόνο, τη στιγμή που αυτοκτόνησε σε ηλικία 48 ετών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: