Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Αναγνωρισμένα πιστοποιητικά εκπαίδευσης από εμπορικές επιχειρήσεις στη Βρετανία

Το νεο εκπαιδευτικο ίδρυμα!!!

Ριζοσπαστικές αλλαγές φαίνεται πως συντελούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας, καθώς μια νέα απόφαση της κυβέρνησης έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι αλυσίδες εστιατορίων McDonald's, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να παρέχουν στους εργαζόμενους πιστοποιητικά εκπαίδευσης, αντίστοιχα των απολυτηρίων, τα οποία σύντομα μπορεί να οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση ή σε μία τεχνική σχολή.
Εκτός από τα αμερικανικής προέλευσης ταχυφαγεία, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν εθνικώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, βασισμένα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχουν στους εργαζομένους τους.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού. Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε εργαζομένους που εγκατέλειψαν το σχολείο, ακόμα και πολλά χρόνια πριν, να διεκδικήσουν επίσημη πιστοποίηση για τις γνώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τη δομή των προγραμμάτων, στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η βασική εκπαίδευση διοίκησης ενός υποκαταστήματος. Οι εργαζόμενοι θα διδάσκονται κάθε πτυχή για τη σωστή διοίκηση των Mc Donald's, από την υγιεινή μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών.
Παράλληλα, η σιδηροδρομική εταιρεία Νetwork Rail που ουσιαστικά αναλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά έργα των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, θα εκπαιδεύει μηχανικούς, ενώ προγράμματα μηχανικών αεροσκαφών και εκπαίδευσης αεροσυνοδών θα δίνει η εταιρεία Flybe.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το εγχείρημα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές.
Μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάνουν λόγο για «ορόσημο» στον τομέα της Παιδείας και τονίζουν ότι έτσι θα αναδεικνύονται καλύτερα οι δυνατότητες των εργαζομένων.
Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών και τα χαρακτηρίζουν «περιορισμένης εμβέλειας».
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κύρος των πιστοποιητικών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ένθερμα τα προγράμματα εκμάθησης.
Σε ό,τι αφορά τα McDonald's, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα σπουδών εκπαιδεύοντας, ανεξαρτήτως ηλικίας, τους 7.000 εργαζομένους που απασχολούν στα υποκαταστήματά τους στη Βρετανία.
Αντιπρόεδρος της εταιρείας στη Βρετανία σχολιάζοντας το εγχείρημα τόνισε πως θα δώσει νέα δυναμική στην κοινωνική κινητικότητα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως αυτό θα βάλει τέλος στον διαχωρισμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων εκμάθησης και των πιστοποιητικών που χορηγούνται από το κράτος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: