Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Διαδηλωτές στους δρόμους της Γεωργίας μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Ένταση στη Γεωργία μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με την αντιπολίτευση να καταγγέλει νοθεία.
Με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται, τα αποτελέσματα στο 20% δείχνουν ότι ένας δεύτερος γύρος είναι πιθανός, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι συγκεντρώνει κάτω από 50% των ψήφων.
Ο Σαακασβίλι, το ποσοστό του οποίου δεν έχει σταματήσει να μειώνεται μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, εξασφαλίζει μέχρι στιγμής το 48,55%, ακολουθούμενος από τον Λέβαν Γκατσετσιλάτζε, με ποσοστό 26,12%.
Λίγη ώρα νωρίτερα, όταν ο Σαακασβίλι φαινόταν να προηγείται, ο Γκατσετσιλάντζε μίλησε για νοθεία, κατήγγειλε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους.
Στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο κέντρο Τιφλίδας. Η διαδήλωση διήρκεσε περίπου μία ώρα και διαλύθηκε χωρίς επεισόδια.Οι πολιτικοί που ήταν παρόντες στη διαδήλωση υποσχέθηκαν ότι θα αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, αλλά διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Την όλη εκλογική διαδικασία, που θεωρείται ένα κρίσιμο τεστ για τον εκδημοκρατισμό της Γεωργίας, παρακολουθεί με ενδιαφέρον η Ουάσινγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους ψηφοφόρους και ζήτησε υπομονή, μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα και οι διεθνείς παρατηρητές να αποφανθούν εάν οι εκλογές διεξήχθησαν «ελεύθερα και τίμια».
«Η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Γεωργία καλύπτει τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά παρατηρήθηκαν σημαντικές ατέλειες» αναφέρουν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα.«Αν και οι εκλογές επί της ουσίας είναι σύμφωνες με τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές για δημοκρατικές εκλογές, αποκαλύφθηκαν σημαντικές περιπτώσεις, που θα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν» αναφέρουν στην έκθεσή τους οι παρατηρητές και χαρακτηρίζουν «έγκυρο» το αποτέλεσμα.
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «επιπόλαια» τα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών που μιλούν για εγκυρότητα και κάνει λόγο πληροφορίες που αναφέρονται σε πολυάριθμες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.
Η Μόσχα επέκρινε επίσης την προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι δυσκολεύεται κανείς να την χαρακτηρίσει ελεύθερη και δίκαιη μιας και σημαδεύτηκε, όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, από «ανοικτές πιέσεις στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης και από έναν αυστηρό περιορισμό της πρόσβασής τους σε οικονομικές πηγές και ΜΜΕ».
Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας ανήλθε στο 56,7%, ξεπερνώντας το όριο του 50%, που θέτει ο εκλογικός νόμος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: