Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

«Οικολογικά διόδια» στην κυκλοφορία των οχημάτων στο Μιλάνο

Ειδικό τέλος κυκλοφορίας ύψους από δύο έως και δέκα ευρώ οφείλουν να καταβάλλουν οι οδηγοί για να εισέλθουν στο κέντρο του Μιλάνου. Πρόκειται για τον πρώτο «φόρο ρύπανσης» που επιβάλλεται σε ευρωπαϊκή πόλη, στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση και τη μείωση των επιπέδων του νέφους.
Η εφαρμογή του μέτρου άρχισε με τους οδηγούς να παραπονούνται κυρίως για την έλλειψη σημείων πώλησης του «eco-pass», που επιτρέπει την είσοδο στο κέντρο της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας. Την παραμονή της έναρξης εφαρμογής του μέτρου κατέρρευσε και ο δικτυακός τόπος της δημοτικής αρχής για την online πληρωμή.
Όμως, η δήμαρχος του Μιλάνου Λετίτσια Μοράτι, υπουργός επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι, είναι αποφασισμένη. «Αυτός είναι ένας καινούριος τρόπος να αντιμετωπιστεί η μόλυνση και να προαχθεί η δημόσια υγεία» τονίζει.
Το ακριβές ύψος του «φόρου ρύπανσης» προσδιορίζεται με βάση τα κυβικά και τα καυσαέρια που εκλύει το κάθε αυτοκίνητο, ενώ κάμερες σε 43 σημεία θα ελέγχουν κατά πόσο συμμορφώνονται οι οδηγοί. Το πρόστιμο για όσους επιχειρήσουν να μπουν στο κέντρο του Μιλάνου χωρίς να πληρώσουν κυμαίνεται γύρω στα 70 ευρώ.
Ο ειδικός «φόρος ρύπανσης» είναι ο πρώτος που επιβάλλεται σε ευρωπαϊκή πόλη. Πάντως και το Λονδίνο σχεδιάζει τη θέσπιση «πράσινων διοδίων» σε λεωφορεία και φορτηγά που θα εισέρχονται στο κέντρο της πόλης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: