Η γαλλική προεδρία τάσσεται υπέρ της επιβολής και νέων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, εν όψει της συνάντησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας στο Βερολίνο, για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για μια «αποφασιστική» πολιτική και για «διάλογο» ώστε να αναγκαστεί το Ιράν να δώσει εγγυήσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν στοχεύει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου.«Η γαλλική πολιτική τάσσεται υπέρ της αποφασιστικότητας και θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι αναγκαίες για να αντιληφθούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων', τόνισε ο Ν.Σαρκοζί, μιλώντας στο διπλωματικό σώμα με την ευκαιρία του νέου έτους.Το Παρίσι τάσσεται υπέρ της επιβολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς και υπέρ της υιοθέτησης συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον του Ιράν να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών του Ιράκ και του Λιβάνου.
Ειδικότερα, για το θέμα της κρίσης στο Λίβανο, ο Ν.Σαρκοζί εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν τελειώνει, επειδή τροφοδοτείται από το εξωτερικό» σε ένα προφανή υπαινιγμό για τη Συρία.
Επιπλέον, ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να αναλάβουν όλα τα ρίσκα», ώστε να καταλήξουν σε μία βιώσιμη ειρηνική λύση.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις την άνοιξη, τόσο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ, όσο και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Το μήνυμά μου προς τους δύο ηγέτες θα είναι απλό: «Είναι εφικτή η ειρήνευση, οι λαοί σας την αναμένουν», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην πρότασή του για τη Μεσογειακή Ένωση, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Το 2008 θα είναι η χρονιά της αρχικής υλοποίησης ενός μεγάλου σχεδίου Πολιτισμού. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη Μεσογειακή Ένωση, ώστε οι παράκτιες χώρες να ζήσουν εν ειρήνη, αλλά και τη συνεννόηση και τη συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα. Τούτο αναμφίβολα θα διευκολυνθεί, εφόσον το 2008 δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος σε ειρηνική συμβίωση με το ισραηλινό».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου