Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη μέτρα ώστε να καταστούν οι ετικέτες των τροφίμων σαφέστερες και πιο ενημερωτικές για τους καταναλωτές της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας των προσυσκευασμένων τροφίμων πρέπει να αναγράφονται βασικές πληροφορίες για τη θρεπτική αξία τους.
Όπως αναφέρει το BBC, η παλαιότερη σχετική Οδηγία, που εφαρμόζεται εδώ και επτά χρόνια, προβλέπει ότι τα στοιχεία για τη θρεπτική αξία (περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες κλπ) είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται μόνο εφόσον η συσκευασία διαφημίζει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του προϊόντος (πχ προϊόντα light). Ο ισχύων κανονισμός προβλέπει επίσης υποχρεωτική αναγραφή της ημερομηνίας λήξης και των συστατικών.
Με τη νέα πρόταση καθορίζονται επίσης γενικές απαιτήσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες για τη θρεπτική αξία πρέπει να αναγράφονται στην επισήμανση των τροφίμων, παρ' όλο που υπάρχει περιθώριο για τα κράτη μέλη να προάγουν επιπλέον εθνικά μέτρα, εφόσον αυτά δεν υπονομεύουν τους κανόνες της ΕΕ.
Για λόγους δημόσιας υγείας, το σχέδιο κανονισμού επεκτείνει τις απαιτήσεις στην επισήμανση των αλλεργιογόνων και στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα που διατίθενται στα εστιατόρια και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο κλάδος παραγωγής αναμένεται επίσης να επωφεληθεί από τους προτεινόμενους νέους κανόνες, καθόσον αυτοί θέτουν ένα σαφέστερο και πιο εναρμονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δημιουργούν ίσους όρους για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Η επισήμανση των τροφίμων μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στις αποφάσεις των καταναλωτών όσον αφορά την αγορά τροφίμων» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας Μάρκος Κυπριανού.
«Οι επισημάνσεις που προξενούν σύγχυση, περιέχουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό πληροφοριών ή είναι παραπλανητικές μπορεί να αποτελούν μάλλον εμπόδιο παρά βοήθεια για τον καταναλωτή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου