Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008

Οι διαχειριστές του Διαδικτύου ζητούν ανεξαρτησία από την αμερικανική κυβέρνηση

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία που διχειρίζεται τη βασική υποδομή του Διαδικτύου ζήτησε επισήμως την ανεξαρτησία της από τον έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Η ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης) συμπεριέλαβε το αίτημα σε μακροσκελή έκθεσή της προς το υπουργείο.
Η έκθεση αυτή, αναφέρει το BBC, είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου η ICANN να αναφέρει την πρόοδό της στις ενέργειες που απαιτούνται πριν την ανεξαρτητοποίησή της.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Πολ Τούμι, οι απαιτήσεις για την ανάληψη μιας σειράς νέων ευθυνών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και η επόμενη φάση μπορεί να προχωρήσει. Αν το αίτημα γίνει δεκτό, η ICANN δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει εκθέσεις στο υπουργείο ανά έξι μήνες ή να δέχεται οδηγίες για τη λειτουργία της
Η ICANN δημιουργήθηκε το 1998 με αποστολή να διαχειρίζεται το βασικό σύστημα διευθύνσεων του Διαδικτύου και να ελέγχει τα ονόματα χώρου, όπως .com και .gr.
Ο φορέας πρακτικά δεν ασκεί έλεγχο στο περιεχόμενο ή στον τρόπο λειτουργίας του Internet, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τόσο η ΕΕ όσο και άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και το Ιράν, έχουν απαιτήσει να ανατεθεί η διαχείριση του Διαδικτύου στα Ηνωμένα Έθνη ή σε άλλο διεθνή οργανισμό. Οι ΗΠΑ αντιτείνουν ότι το σημερινό σύστημα είναι αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα ένας νέος φορέας θα απέτρεπε την καινοτομία λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Από τη διαμάχη για το θέμα προέκυψε η ιδέα ενός Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006 στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: