Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Η Sony BMG τελευταία δισκογραφική που εγκαταλείπει το ψηφιακό κλείδωμα

Έπειτα από τις αντίστοιχες κινήσεις των άλλων μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών, ηλεκτρονικό δισκοπωλείο της Sony BMG θα αρχίσει να πουλά μουσική ως αρχεία MP3, χωρίς σύστημα προστασίας κατά της αντιγραφής.
Προς το παρόν, το σχέδιο περιορίζεται στην αμερικανική αγορά και τα άλμπουμ που θα διατίθενται σε φορμά MP3 θα είναι περιορισμένα σε αριθμό. Προκειμένου να κατεβάσουν τα τραγούδια, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας Platinum MusicPass θα πρέπει πρώτα να αγοράζουν από συμβατικά καταστήματα μια κάρτα αξίας 12,99 δολαρίων.
Μέχρι σήμερα, η Sony επέμεινε να χρησιμοποιεί DRM (Ψηφιακή Διαχείριση Δικαιωμάτων), λογισμικό που ενσωματώνεται στα τραγούδια και εμποδίζει την αντιγραφή τους. Η τεχνολογία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή στην αγορά, καθώς συχνά εμποδίζει τους χρήστες να ακούσουν τη μουσική σε ασύμβατες φορητές συσκευές ή να τη μεταφέρουν σε CD ή σε άλλους υπολογιστές.
Τα αρχεία MP3, αντίθετα, αντιγράφονται ελεύθερα και παίζουν σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς iPod.
Τον Δεκέμβριο, η Warner Music συμφώνησε να πουλά μουσική χωρίς DRM στο ηλεκτρονικό δισκοπωλείο του Amazon.com. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις από τις Universal Music Group, την EMI και πολλές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες.
Η Apple έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να πουλά τραγούδια στο iTunes χωρίς DRM, περιορίζεται όμως από τις απαιτήσεις των δισκογραφικών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: